Puasa

Boleh bagi tips utk puasa semasa hamil? 1st time pregnant dan skrg trimester ke2. Terima kasih ❤️

13 Balas

Just nak share, sharing is caring .. Penerangan dr Doktor Imelda Balchin, consultant obs & genae . https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10154619862696659&id=679746658 X de kajian kuat mengatakan puasa boleh effect pembesaran baby / menyebabkan kematian . Tiada halangan untuk ibu mengandung berpuasa kalau x de masalah mcm dalam list yg dia bagi dalam article tu . Ikut saranan doktor masing masing ye . Jangan pertikaikan org puasa atau tak . Semua atas ketahanan diri masing masing . Kalau puasa confirm menjejaskan kesihatan ibu & baby, mesti Allah dah haramkan puasa buat ibu ibu yg sedang mengandung . Islam x haramkan berpuasa utk ibu mengandung, tapi Islam haruskan berbuka utk ibu mengandung yg ada sekian sekian masalah kesihatan, sila ikut saranan doktor dan nilai ketahanan diri masing masing . Sekian .

Lain org lain daya ketahanan dia.. yer memang berpuasa itu wajib dlm Islam sbb tu siapa yg meninggalkn ibadah puasa ni kena ganti or bayar fidyah.. bukan abaikan.. Saya pn 2nd trimester mmg tkdpt nak berpuasa sbb masa first day sy dah tak larat dgn jantung degup laju sgt.. tambahan ada anemia.. sy mmg tk berani amik risiko utk berpuasa sbb saya risau sy msuk hsptl je huhu.. bg yg ibu mengandung boleh berpuasa yer tahniah kalian boleh berpuasa n serious ketahuilah kami yg tkleh berpuasa ni bkn sesuka taw.. kalau boleh ni la idaman kita smua utk puasa penuh kan.. tp jgn la patahkn smgt kami ckap mcm kami ni jd kan baby sbgai alasan ke hape kena ingt lain org lain daya ketahanan nya.. hmm

4y ago

jgn la terasa ht ye. jwpn dlm forum ni semua membantu kita smua.. dgn penilaian individu. ya kdg kami yg berpuasa pon. terasa ht dgn jwp : xyah puasa, xperlu berpuasa bg wnita hmil, nty baby x ckup zat, nty gugur etc,.. sedangkan Allah itu lebih mengetahui dr segalanya melebihi diri kita sndri. Yg memberi rzki zuriat juga Allah. jika Allah ltkkn bukan hak kita tdk wktu berpuasa pun Allah boleh ambil hak dia balik, jantung bayi boleh bhnti berdegup😊 wlu byk mna mknan berkhasiat pon yg kta semua ambil.. kta sma2 kna sokong antra 1 sma lain. jika bole beri jwpn khusus lbih baik ☺️ megurangkan kekeliruan & dlm pd msa yg sma menyokong.

Sama dgn sy skrg trimester kedua. Masa sahur sy mkn nasi dan kurma. Alhamdulillah berjaya puasa penuh lgi sampai hari ni. Kita kena usaha utk berpuasa dlu n klau rasa x larat atau memudaratkan baru boleh buka. Sebab ada terbaca yg wanita mengandung ni wajib berpuasa sebenarnya kecuali ada masalah kesihatan. Bukan mindset awal2 taknak puasa sblum mencuba. Tpi klau rasa mmg x larat better jgn puasa la. Hee. Goodluck ye! 😊

4y ago

sokong sangat , terima kasih sebab tambah ilmu saya dlm bab ni , sebab sesetengah ibu mengandung skrg , asal mengndung ja letak mindset takpayah berpuasa tanpa mencuba , sedangkan perancangan Allah sebaik2 perancang , semoga anak anak kita lahir dengan selamat dan dipermudahkan urusan , aamiin 😍😍

Sy 1st trimester (12 weeks), masa sblm puasa mmg discuss dgn husband nak cuba puasa tp first day ritu smpai tgh hari je dh x larat, bila berbuka ok skjp lps tu smpai mlm perut sakit smpai x blh berdiri tegak, solat tarawih pn terpaksa skip..depends pd bdn kita, ada org kuat & blh teruskan puasa, ada org sebaliknya.. Yg pntg kita kene cuba tp kalau x mampu jgn paksa diri okeh ❤

Sy puasa wktu mngndung anak 1st (2nd trisem) n even wktu mnyusu. Skrg mngndung anak ke2 (2nd trisem) dan brpuasa. Sy rse xde masalah pn kalo larat. Cuma jgn pksa dri, kalo xlrat brbuka lah. Wktu mnyusu dlu cpt lpar bila lpas pam, jd lpas mkn nasik wktu sahur sy ambil pula supplement minuman protein dr amway

Try puasa separuh hari..klu rasa banda ok..teruskan...janji waktu sahur..kena mkn nasi byk..n minum air byk...klu nak tenaga..minum air rendaman kurma...insyallah sy skrg 38 week alhamdulilah berjaya puasa 4 hari..tapi sahur..memang sy mkn nasi n minum air byk la..

3y ago

saya pg2 waktu sahur xblh nk mkn byk, bila telan je makanan, rasa mcm nk muntah. Pagi tadi pun hampir ni muntah, tapi sy tahan. Rasa2 perlu teruskan tak berpuasa? Clueless ni

tolong jgn puasa.. baby prlu zat.... dktor takkan bagi puasa...jgn penting puasa smasa hamil...penting baby..puasa bole gnti. klu hilang baby?? hb saya trun sjak puasa...dktr suruh stop puasa....nnti baby bole mati lam perut @ semasa lahir...mummy2 jgn ego please

Saya pun trimester ke2 tp puasa mcm biasa, makan nasi sikit + susu segelas + 2cawan air suam. Alhamdulillah bertahan smpai berbuka. Bergantung pada bdn juga. Kalau tk lrt berbuka je jangan paksa.

Saya semalam baru jumpa doktor untuk buat detail scan. Doktor tak galakkan puasa sebab nanti baby kurang nutrisi. Saya pon da trimester kedua. Kalau nak puasa juga mungkin boleh selang seli

Kalau based on sy, jgn puasa. Pntingkn bby dlu. 1st tme ngndung kn.puasa boleh gnti boleh byar.. Jgn prtruhkn nywa anak..