Puasa

Boleh bagi tips utk puasa semasa hamil? 1st time pregnant dan skrg trimester ke2. Terima kasih ❤️

13 Balas

Lain org lain daya ketahanan dia.. yer memang berpuasa itu wajib dlm Islam sbb tu siapa yg meninggalkn ibadah puasa ni kena ganti or bayar fidyah.. bukan abaikan.. Saya pn 2nd trimester mmg tkdpt nak berpuasa sbb masa first day sy dah tak larat dgn jantung degup laju sgt.. tambahan ada anemia.. sy mmg tk berani amik risiko utk berpuasa sbb saya risau sy msuk hsptl je huhu.. bg yg ibu mengandung boleh berpuasa yer tahniah kalian boleh berpuasa n serious ketahuilah kami yg tkleh berpuasa ni bkn sesuka taw.. kalau boleh ni la idaman kita smua utk puasa penuh kan.. tp jgn la patahkn smgt kami ckap mcm kami ni jd kan baby sbgai alasan ke hape kena ingt lain org lain daya ketahanan nya.. hmm

4y ago

jgn la terasa ht ye. jwpn dlm forum ni semua membantu kita smua.. dgn penilaian individu. ya kdg kami yg berpuasa pon. terasa ht dgn jwp : xyah puasa, xperlu berpuasa bg wnita hmil, nty baby x ckup zat, nty gugur etc,.. sedangkan Allah itu lebih mengetahui dr segalanya melebihi diri kita sndri. Yg memberi rzki zuriat juga Allah. jika Allah ltkkn bukan hak kita tdk wktu berpuasa pun Allah boleh ambil hak dia balik, jantung bayi boleh bhnti berdegup😊 wlu byk mna mknan berkhasiat pon yg kta semua ambil.. kta sma2 kna sokong antra 1 sma lain. jika bole beri jwpn khusus lbih baik ☺️ megurangkan kekeliruan & dlm pd msa yg sma menyokong.