skrg sy 18w dan first prenancy.blh sy thu, usia kandungan yg ssuai utk brsama dgn husb?

Blh pancut dlm or luar ye?

2 Balas

Depends pd badan juga sis, wallahualam.. susah nk cakap akn ada problem ke tak.. Sis masa 1st trimester ada spotting/bleeding? Doc ada suggest mkn ubat kuat rahim?. Klu ada, mgkin kne extra berhati2.. Sebenarnya air mani suami x beri kesan pada baby sbb kantung yg protect dia. Tp dtg cramp sikit bila ibunya yg dtg klimaks. So nanti bila 'bersama' rilekskan diri, klu boleh biar suami je yg ejakulasi. Biarkan yg kerja keras suami, kita jgn renyah. Ambil posisi pasif. Sbb sy x pernah skip bersama suami setiap 2 hari, mmg pncut dalam sejak dari awal kandungan sehinggalah kini, Alhamdulillah x apa2...

Dh masuk 2nd trimester dh boleh. Cuma tk digalakkan untuk buang dalam sebab sperm boleh menyebabkan mini contraction.