First baby

Blh bantu sy utk dpt kan usia kandungan sy sbnr?.. sbb sy first period 17/2 bulan lpas .. so confused 4week or 5week

7 Balas

Last period tu kena guna sbg panduan nurse masa buka bku pink je letak d EDD, nt real due date dr yg tengok sendiri melalui scan. Nt kena scan kiraan due date awk akan berubah2 ikut saiz janin dlm scan. So xperlu runsing nak fkir brpa usia kandungan awk, yg penting awk ingat bila last first period kau which is 17feb ni nt awk bagitau nurse tu just for formalities nak isi duedate dlm bku pink.

1y ago

Terima kasih atas pencerahan sis ..

Saya memang tak reti nak kira. 4 hari lewat haid, upt +ve, esok tu terus ke klinik untuk pengesahan awal kehamilan. Doktor yg sahkan berapa week. Tally dgn pengiraan di KK

5 weeks on the dot today. 17/2 tu first day period kan? bukan hari last habis period kan. kalau betul first day start period, then your gestational age should be 5 weeks today.

1y ago

Haa ahh first day sis.. ok sis tq atas pencerahan ..

Ikut tarikh period 5w, wktu scan nnt lbih accurate. Expect Gestational age lari 2w or less than that (for irregular period). 🥰

1y ago

Oowh mcm tu.. ok baik.. thansk sharing info🤗

Awat pening2 nohh… p ler klinik doc akan kira ikut carta. And scan baru lah tally.

1y ago

Dh pergi sis.. scan blom lg..

Harini dah masuk 5minggu la tu, saya hari prtama 15/2..nk dkat sama

1y ago

Oowh.. sama laa kite.. 🤗

Period regular or irregular?