pantang czer

bleh makan apa jek ye.. saya rasa dh tak cukup nutrient ni..mkn bubur dgn ikan..x pun dgn ayam.....air pun.air apa yg bergula bleh minum... benci lah pantang2 lebih2 bab mkn ni..hmm

10 Balas

saya csec makan lauk pantang (nasi + singgang ikan) dalam seminggu first je. lepas tu cakap kat mak, masak je macam biasa, saya makan sama dengan orang lain di meja makan. cuma ada lah kudap2 garlic crispy, ada air kunyit kena minum tiap hari, supplement vit C pun sama. selain tu makan macam biasa. telur, ayam, ikan semua saya makan, alhamdulillah okay. kalau tak pernah ada alahan pada semua tu, patutnya takkan ada masalah. air bergula pun minum je yg biasa. cuma jangan minum air gas, jangan manis sangat, teh/kopi/milo jangan pekat sangat. nak selamat, test dulu makan sikit, kalau dalam 3-4 jam tak ada apa2 masalah, baby pun okay, maksudnya badan kita boleh tolerate benda tu.

2mo ago

sye kabo ke mertua sye..sye jdmcm x cukup nutrient mkn lauk pantang jek..sye nk mkn mcm biasa sbb sye x dek allergic apa2..tp die duk kabo..sume tu org tua2 kabo..so mcm..kenne ikut hm.

Sebenarnya semasa berpantang lepas bersalin tak banyak pon perlu pantang makanan… as long as makanan tu kita makan takda alahan boleh ja makan… bubur tak sesuai sebab kita perlukan tenaga so kena makan nasi… sup ayam ka, kari ayam pon boleh, ikan, sayur buah itu semua penting… air susu air coklat air milo oat nestum boleh jaa… Kopi teh boleh minum tapi lepas menyusu baby… Saya berpantang dikampung dengan makan n kakak2 tapi dorang jenis tak kisah asalkan badan sihat jaa…

nape mkn bbur sis? 😂 makan je mcm biasa makan. cuma masa pantang ni kena alert la mungkin ade sesetengah benda yg kite makan blh jd allergic sama ada dkt sis sendiri or baby. air milo, horlick semua tu blh minum. sye dlu pantang cara org lama, tp makan je bnde2 berkuah semua. czer banyakkan makan buah oren ye supaya luka cepat sembuh. sye 2mnggu dh baik luka.

sy pn czer jgk. xda pantangg semua tibai😂. kena pantang mknan yg awk alergic cth mcm telo ,seafood atau pn mknan yg bt kulit jd gatal2 elakkan. klw xd, makan ja la mcm biasaa.. jgn rumitkn keadaan diri sndiri nt x brtenaga klw bnyk pantang nak diikut😂😅

2mo ago

hm. mertua x bg.sye mkn jek ppe sorok2

kenapa bubur, bukan cabut gigi. makan je ikan ayam telur kalau tak allergic. sotong udang tu kalau luka czer tak gatal takpa, kalau gatal tunggu 2 minggu dah boleh makan. air tu kalau bosan air kosong blend je air buah, oren bagus utk baik luka.

makan je semua yang berkhasiat. sy czer tapi mak sy masak macam biasa untuk sy makan. dia kata orang beranak ni kena makan sedap2 n berkhasiat,baru cepat baik luka tu.

nasi + masak singgang ikn nasi+ sup ayam nasi+masak asam ikan buah oren dan air kosong, air horlick,kopi,nestum,biskut kering ayam , ikan merah, kerisi, plotan,

Pantang benda yang awak allergic je sis. Kenapa nak makan bubur je? Makanan berpantang semuanya kena berkhasiat baru la cepat sembuh luka

kenapa kena pantang lebih2? ada alahan ke? kenapa makan bubur je? siapa jaga makan puan ya? makan elok2 tau kita nak cepat sihat kan

Just pantang makanan yang awak alergik. Tu je