TOP ( TERMENATION OF PREGNANCY )

Bismillah nirahman nirahim. Stlah hmpir 2 tahun kami menunggu chya mata akhirnya Allah mengizinkan sya Dan suami bersyukur Dan gembira mndpat berita yg mengembirakan itu dlm 13 weeks sya trus buku buku ngandung DN sya xpnh miss checkup Kk acid folid. Makan minum semua sya jaga biasa ank pertama kan. Excited dia xley ckp. Pada usia kandungan 20 weeks sya dh tnya pada misi bile sya boleh buaat scan utk bby misi jawab nnti dia tnya doktor bile boleh sya scan. Sya ni pon ngok ngok xtnya org ke biasa lah sbb sya pon fikir darah ok berat ok hb ok kencing ok misi pon xckp ada masalah so I thought ok yelaah sbb misi lbh tau apaa dia nk buaat kan. Sya checkup 24 weeks di Kk sya tnyakan lagi bile sya boleh scan bby misi jawab dlm 28 weeks. So sya excited terlebih sya buaat sendrii dkt klinik swasta on 26 weeks 3days. Kita suami dh gembira bile dpat tau jntina bby ckup kaki tgn jantung ok but dkt kepala dia something wrong some where di zoom kan lagi akhirnya detect juga tapi xdpt nk pasti kan apakah itu. Time tu blurr lah mmg xpaham doktor klinik tu kasi sya surat reference utk ke hospital swasta doktor tu buat penerangan kat sya DN suami memberitahu sptutnya walaupon di Kk doktor sana perlu buat scan 3 kali dlm weeks tertentu .Sya trima surat tu but esuk harii xpuas hati sya pergi ke KK yg selalu sya checkup tu sya tunjuk surat yg doktor luar buat scan of my bby tu dia trus buat scan kat sya dia nmpak ssuatu xkena dia trus pggil doktor lain utk pastikan bile dikenal pasti sama apaa yg doktor swasta tu buaat dia trus suruh sya sabar Dan istifar. Sya ckp puas hatii doktor bby dh ckup sifat dlm kandungan sya nii kalau detect awal kitaa tau apaa perlu buaat. Yallah sya geram DN kecewa kenapa mereka smbil lewa. Sya dpt surat reference pergi ke hospital besar di KL trus jumpa pakar. Doktor tu pon mengesah kan bnda yg sama. Tapi doktor ni details anak saya abnormal (occipital Encephalopathy) sya terpaksa utk buat TOP dlm masa seminggu or sya nk juga smpai kandungan 9 bln boleh tapi bby xbernyawa. Mmg xboleh diselamat kan. Sbb dia tiada ubat utk penyakit inii. Sya DN suami dgn hati yg redha Allah tahu apa yg dilakukan. Sya segera call ibu sya bgtau hal ini Dan sya Dan suami buat keputusan buat TOP ini di kg halaman suami sya sbb sya rasa tenang disana. Pda 2/2 sya dimasukkan dlm wad sya hanya diberi penerangan yg teliti dahulu keesukkan hari nya 3/2 jam 7 pg sya dimasukkn prostin pertama no construction jam 3 ptg diseluk utk check jalan thigt so dimasukkan prostin ke2 .jam 8 malam dseluk lagi bukaan xdak. 4/2 dimasukkan prostin ke3 construction adaa tapii xsakit sgt jam 3 ptg dseluk lagi bukaan still xbuka. Masukkan kan lagi prostin ke 4 jam 8 malam diseluk lagik construction nii ado tapii xkerap sakit xsgt boleh kawal esuk pgi 7am diseluk lagi yallah bukaan still xdak bby pulak brench tapi dia xmasukkan ubat sbn dh 4 kali Cuba bygkan berapa byk diselukk yallah sakit smpaii putus asaa almost 9 kali diseluk. Org lain 2 kali check jalan dh xmau dh rasakan .sya jumpa doktor pakar smpai sya boleh caezer jeh sya dh xsnggup akhirnya diberi penerangan xboleh dicaezer akhirnya disuruh pulang rehat kan dri di rumah 7/2 masuk kembali. 7/2 sya di admit kan tapi xmasukkan apa2 ubat. 8/2 pg2 lagi rutin biasa dh berlaku seluk masuk prostin. Kul 3 ptg seluk lg check jalan still 1 cm dia masukkan prostin Dan ballon yallah time nii betul2 sakit hanyaa Allah tau dimasukkan dua benda skali jalan. Ballon diberi tmpoh 24 jam utk ballon pecah kalau pecah sblm 24 jam means bukaam dh buka besar. Pada pukul 10 mlm air ketuban dh pecah sendri but ballon xpecah so dikeluarkan ballon check jalan 3 cm tapi sya xboleh ditolak ke labour room. Around 3pagi 9/2 sya diseluk dh 5 cm bukaan buka tapi still xtolak ke labour kes sya make sure 8 cm bru tolak labour room. Pukul 440 pagi misi check jantung anak dh tak da dia gengam tngan sya DN menemani sya. Apaa yg saya boleh kata hnyaa diam dm hnya air mata yg mengalir ank ku dh xdak. Yallah betapa siksa ye anak dlm prut dukk mengeras tahan sakitt hnya ibu shaja tau smpaii awak menghembus nafas terakhir. 0750 pagi sya dimsukkan dilabour room Di cucuk air. Time tu xrasa skit sgt smpaii tertidur smpaii misi kejut ingat sya pengsan padahal xckupp tidurr. Time ni dh rasaa sakitt sgt kerap akhirnya rasaa betul2 nk berak suruh asben pnggil misi sbb sya betul2 nk teran. Akhirnya di suruh kangkang kaki seluassnyaa dgn diajar mcm mana cra teran ada construction terus teran DN curi nafas. Stelah 3 kali teran keluar anak syurge ku dgn berat 1.1 kilo pada 27 weeks bby boy .Yallah sya trus nk cri ankk utk ditatap. Diberi shaja bby. Trus tatap cium menangis. Sblm misi mahu memberi bby kpda forensik utk memandikan Dan mengafan kan bby. Pada masa itu hanya ada 3 misi yg menyambut bby tak da doktor on that situation. Dan akhirnya doktor smpaii DN sya menanyakan soalan kenapa bby jdi mcm tu. Doktor mnjawab antara genetic tapi sya menidakkan sbb keluarga xdak sakit. Kedua acid folid katnya sya menindakkan lagi sbb sya consistent acid folid. Akhirnya doktor ingin memberi kepuasan pada soalan dia mahu di buaat ujian pada bby. Sya hanya berkata pada doktor apa pon kemungkinan doktor ckp sya cuma tahu ni smua kerja Allah dia yg mengizin kan sesuatu yg terjdi yg hidup Dan mati juga dia yg mengizin kan . Sya percya pada qada Dan qadar sya trima ujian Allah ni dgn redha. Allah tahu apa yg dirancangan yg terbaik utk kita. Mcm mana pon kita jga sbaik baik nya jika Allah ckp kun fa ya kun maka jadi lah IA. Terima kasih

TOP ( TERMENATION OF PREGNANCY )
86 Balas

KK begitulahhh. Btw kalau ada rezeki lebih trylah FPP. Check up dengan pakar kalau tak salah sy ataupun ada rezeki g hospital swasta. Setiap bulan akan checkup and yg kita jumpa tu doctor pakar bukan biasa2. Tp betul kalau Allah sudah berkehendakkan begitu apa daya kita. Maybe Allah ada rezeki lebih baik buat sis

5y ago

Betoi,jmpa pakar lg puas hati..kerajaan dgn swasta tk sama

Saya mengandung kali pertama.. saya check up kk tiap2 bulan dan tiap2 bulan sy akan scan kt klinik swasta sebab saya tahu dari kawan yg pernah check up kat kk tak buat scan setiap bulan... hanya beberapa minggu saja yang kk akan scan.. kalau perlu masa kandungan dah 25 minggu ke atas buatlah detail scan..

salam takziah sis.. sy pon skrg 27 weeks, alhamdulilah da buat details scan kt swasta and baby sihat.. x dinafikan kk punya layanan cmner, sebulan skli doc scan itu pon ala kadar je. Al fatihah (dgn bacaan) utk ank syurga awak.. Moga Allah ganti kan dgn rzeki yg lebih baik. inshaAllah. semoga mommy tabah ❤️

5y ago

Trima kasih ye smpaai sya terkilan knpa kk xalert mcm bnda2 bgini

Salam takziah diucapkan. Allah Lebih Mengetahui yang terbaik buat hambanya. Semoga sis kuat dengan ujian ini. Setiap org diberikan jalan ujian berbeza. Anak syurga menanti di sana. Saya doakan sis dan suami kuat dan sabar menghadapi ujian ini. InshaAllah ada rezeki lebih menanti.

Salam takziah sis...kt kk sy ad scan 7w,18w & 28w..30w ke atas scan ikut keadaan..mcm sy 13w sy scan swasta..26w detail scan swasta..biasa klau bwah 18w mmg xdpt detect lg problem..sbb tue lau detail scan atas 18w bru bleh buat..ap2 pn moga ad rezeki lg buat sis..

Allahuakbar ,salam takziah buat sis sekeluarga. Tk dpt saya bayangkan mcmne sskit yg sis rasa semasa lalui semuanya. Apa2 pun semoga sis tabah hadapi dugaan ni. Dan semoga sis dikurniakan zuriat lagi selepas ni. In shaa Allah. Anak syurga sis menanti sis disana.

Sedihnya sis.. tak tahu nak ckp mcm mana.. saya doakan sis akan dikurniakan zuriat seperti yg sis inginkan .. doakan saya dan bby sihat walafiat.. kdg terasa juga nak scan .. walaupun dah buat detail scan bulan lepas.. tp sbb risau anak pertama ni..

Kk bkn pndai pn,sy dorg ckp songsang jmpa pakar,pakar ckp tk songsang pn,kk ckp air ketuban ckup,pergi pakar air ketuban sikit trus kena induce,smpai suami pn marah bt keja tk betoi,korg kalau rasa pelik or was2 better jmpa pakar dorg lbh cekap

4y ago

Selalunya mcm tu laa kalau ke kk... mereka hanya tekan2 perut cek kedudukan rahim...itu je...bila scan pon xjelas..kdg2 anak tu elok sehat...diorg declare mcm2...

Takziah puan..sy ank nmbo 2 mcm puan la scan pun msa dh 28w sblom tu xda scan..tp sy g je scan klinik biasa msa kandungan 17w dan 22w nk tau ok ke x..dh dia xnk scan baik g klinik biasa je la..mungkin diorg trlps pndang ..sbr ye puan..😔

Takziah sis.. dkt kk tmpt sy pun 2 kali je scan sepanjang pregnant dah 29w. Mmg sy ambil inisiatif scan kt luar atleast sebulan sekali.. harap sis kuat ye.. insyaAllah mungkin ada rezeki lebih baik sedang menanti sis dan husband 😘😘

5y ago

Trima kasih in sha allah amin