Ibu hamil.

sya dri first smpai skrg. Xtau perkembgan ank dlm perut ni..stiap kali scan d kk.. laju je kerja dorng. Tpi xtau detail doc ckp ok. smua ok.. mcm tu je..hmm.. skrg sya tinggl tunggu hari..nk bsalin. nak sngt tau perkembgan bby.. ok ke tak... tpi stiap kli pikir bby dlm perut ni.. sya xsedap hati... cuma xnk ckp dgn suami..sya tinggl jauh dri fmly.trpksa ikut suami tinggl kt sni....#firstbaby #firstmom #seriusnanya

15 Balas

sepatot nya masa doctor check awak dn baby awak boleh tya. mean masa tengah2 doctor scan tu. doctor akan jwp awak tanya. if awak tanya doctor akan bgtau mcm apa yg dia tengok ja. kalau doctor tengok then dia bgtau okay. kalau xokay dia akn refer kite dkt pakar. dan awak boleh je ambik alternatif lain if awak sendiri risau, pergi klinik luar utk scan. kalau sekarang nk scan susah sikit la, baby dh masok laluan. sbb awak pon kata tunggu masa nk bersalin ja. masa weeks 20-26weeks boleh buat details scan.. ni mmg scan dkt luar kk xbuat.. details scan ni mmg utk tau condition baby dlm rahim kita.. kalau berkemampuan boleh buat.. masa anak 1st sy checkup kk jugak awak..mmg doctor buat cepat sbb bukan kita je patient yg doctor ada.. ada dr golongan org tua pon ada.. semua tggu turn.. masa scan mmg sy akan tnya utk elakkan sy susah hati.. doa yg baik2 dn minta yg baik. inn shaa allah, allah dengar kita. semoga urusan awak dn baby dipermudahkan.

Insyaa Allah semua akan baik2 shj. Doa Banyak2 sis. Sy scan kk & scan swasta jugak. Tp semua problem yg dapat tau adalah Dr scan swasta sebab scan dorang canggih. Scan kk memang Kelabu ASAP. Sy ada fabroid, ada polyp, detect lebihan cecair dlm kidney baby semua Dr scan swasta. Harapkan kk memang ke laut rasanya. Semua Ok katanya. Siap boleh cakap sy miscarriage pd week ke 12. Uri terbalik stage 4 pd week ke 19. Tp bila p scan swasta semua OK jer.. Baik2.. Gambar & video pun jelas Siap doct jelaskan & bg penerangan detail kat sy. Sy & husb dua2 jauh Dr family sendiri. Husb bz keje xleh cuti. So sy pergi je sendiri, sy buat jer semua sendiri angkut ank sulung skali. Pergi checkup pun sy pergi sendiri jer. Penat nak drive, naik grab. Sis dah nak bersalin pun, so jgn stress2 OK.. Jgn banyak fikir.. In syaa Allah semua di permudahkan.

Kenapa tak tanya? Masa checkup nurse atau doctor mana2 KK pun akan tanya soalan if awak ada Any soalan untuk ditanya sebelum balik. Gunakan la waktu tu untuk tanya. Gain knowledge skli walaupun kadang benda awak da tau. Saya setiap kali nurse check baby mulut kena tanya, baby ok ke rahim Size etc2, baby jantung ok ke, bila doc Check pun akan tanya lagi,air ketuban, baby growth. Biar la dieorg nak marah ke nak bosan ke, janji ringan mulut bertanya..

2y ago

setuju, banyakkan bertanya

jgn risau..ape dktor bgtau tu mksud nye normal lah..Sy pn x pnah scan swasta,x mampu,due 20.10 ni...hrapkan scan kk.. tp dktor kk ckp xde ape2 problem..klau ada kebanyakan dorang da rujuk ke hospital pakar .ramai ibu2 kongsi pengalaman di sini .dorg scan di kk, dktor bgtau masalah itu ini,dorg akan dirujuk ke pakar...Insha Allah,hrap yg baik2 je

jgn risau, dekat kk byk patient nk kena layan..so sebolehnya dia org nk cpt.. ye lah kita pun bukn boleh tgu lama2 kan.. lps tu kalau doc scan ckp ok semua ok lh tu😊 jgn risau.. risau time prgnt ni mmg normal.. tp insyallah xde apalh.. kalau nk lebih detail lgi gi klinik private scan biasa2 aje..tp doc akn bgtahu size kepala sampailh jantina bb😉..

Kalau ada masalah, doc & nurse akan bagitau. Syukur la doc & nurse ckp ok je. Kalau mcm sy ni ada masalah thyroid doc dah gelabah ye nak refer pakar. Banyak proses & ambik masa nak kena jumpa itu ini. Nak kena pergi kk hari2 lagi. Kalau risau sepatutnya boleh je tanya doc & nurse tu dorang akan jawab. Doa yang baik2 dan minta yg baik2

selagi doktor / misi x ada ckp apa² semuanya dlm keadaan normal lhtu.. jgn duk fikir bkn².. doa baik² sudahlh.. dorang lebih tahulh kerja dorang.. klau ada mslh baru dorang bgtahu & tulis dlm buku tu.. nk detail tahu blh scan detail di swasta.. sepatutnya awak kena rajin ringan mulut juga bertanya inshaAllah dorang akan jawab..

knpe nk fikir bukan². kalau ade mslh doctor bagitau. kalau doctor ckp ok, mksd nya bby ok. kalau nak tau jugak pegi je buat scan dkt luar. byr je ikut hrga dkt klinik tu. bukan salah pun pegi buat scan dkt luar.

2y ago

yes. boleh je pegi buat detail scan masa 20w dulu. tu jela scan sye buat dkt swasta selain dri early pregnancy scan dlu. lain2 semua scan dkt kk je. selagi doctor kata ok, ok je. xyah fikir bebukan. ade benda x faham tanya, doctor xde mslh pon nak jwb.

kalau puan rasa tak yakin g lah scan di swasta tengok perkembangan baby secara details .. saya faham kadang2 ibu pregnant ni overthinking tapi seeloknya kita belajar berfikiran positif dan doa yang baik2 , anak ok atau tidak tu semua kehendak Allah ..

klau doktor cakap ok tu alhamdulillah..inshaAllah baik2 je tu sis..klau tak ok doctor akan suruh sis kne kerap2 dtg kk.atau kne refer hospital.klau sis risaukan bby sis boleh buat ultrasound kt klinik swasta..doktor explain lebih detail..