TOP ( TERMENATION OF PREGNANCY )

Bismillah nirahman nirahim. Stlah hmpir 2 tahun kami menunggu chya mata akhirnya Allah mengizinkan sya Dan suami bersyukur Dan gembira mndpat berita yg mengembirakan itu dlm 13 weeks sya trus buku buku ngandung DN sya xpnh miss checkup Kk acid folid. Makan minum semua sya jaga biasa ank pertama kan. Excited dia xley ckp. Pada usia kandungan 20 weeks sya dh tnya pada misi bile sya boleh buaat scan utk bby misi jawab nnti dia tnya doktor bile boleh sya scan. Sya ni pon ngok ngok xtnya org ke biasa lah sbb sya pon fikir darah ok berat ok hb ok kencing ok misi pon xckp ada masalah so I thought ok yelaah sbb misi lbh tau apaa dia nk buaat kan. Sya checkup 24 weeks di Kk sya tnyakan lagi bile sya boleh scan bby misi jawab dlm 28 weeks. So sya excited terlebih sya buaat sendrii dkt klinik swasta on 26 weeks 3days. Kita suami dh gembira bile dpat tau jntina bby ckup kaki tgn jantung ok but dkt kepala dia something wrong some where di zoom kan lagi akhirnya detect juga tapi xdpt nk pasti kan apakah itu. Time tu blurr lah mmg xpaham doktor klinik tu kasi sya surat reference utk ke hospital swasta doktor tu buat penerangan kat sya DN suami memberitahu sptutnya walaupon di Kk doktor sana perlu buat scan 3 kali dlm weeks tertentu .Sya trima surat tu but esuk harii xpuas hati sya pergi ke KK yg selalu sya checkup tu sya tunjuk surat yg doktor luar buat scan of my bby tu dia trus buat scan kat sya dia nmpak ssuatu xkena dia trus pggil doktor lain utk pastikan bile dikenal pasti sama apaa yg doktor swasta tu buaat dia trus suruh sya sabar Dan istifar. Sya ckp puas hatii doktor bby dh ckup sifat dlm kandungan sya nii kalau detect awal kitaa tau apaa perlu buaat. Yallah sya geram DN kecewa kenapa mereka smbil lewa. Sya dpt surat reference pergi ke hospital besar di KL trus jumpa pakar. Doktor tu pon mengesah kan bnda yg sama. Tapi doktor ni details anak saya abnormal (occipital Encephalopathy) sya terpaksa utk buat TOP dlm masa seminggu or sya nk juga smpai kandungan 9 bln boleh tapi bby xbernyawa. Mmg xboleh diselamat kan. Sbb dia tiada ubat utk penyakit inii. Sya DN suami dgn hati yg redha Allah tahu apa yg dilakukan. Sya segera call ibu sya bgtau hal ini Dan sya Dan suami buat keputusan buat TOP ini di kg halaman suami sya sbb sya rasa tenang disana. Pda 2/2 sya dimasukkan dlm wad sya hanya diberi penerangan yg teliti dahulu keesukkan hari nya 3/2 jam 7 pg sya dimasukkn prostin pertama no construction jam 3 ptg diseluk utk check jalan thigt so dimasukkan prostin ke2 .jam 8 malam dseluk lagi bukaan xdak. 4/2 dimasukkan prostin ke3 construction adaa tapii xsakit sgt jam 3 ptg dseluk lagi bukaan still xbuka. Masukkan kan lagi prostin ke 4 jam 8 malam diseluk lagik construction nii ado tapii xkerap sakit xsgt boleh kawal esuk pgi 7am diseluk lagi yallah bukaan still xdak bby pulak brench tapi dia xmasukkan ubat sbn dh 4 kali Cuba bygkan berapa byk diselukk yallah sakit smpaii putus asaa almost 9 kali diseluk. Org lain 2 kali check jalan dh xmau dh rasakan .sya jumpa doktor pakar smpai sya boleh caezer jeh sya dh xsnggup akhirnya diberi penerangan xboleh dicaezer akhirnya disuruh pulang rehat kan dri di rumah 7/2 masuk kembali. 7/2 sya di admit kan tapi xmasukkan apa2 ubat. 8/2 pg2 lagi rutin biasa dh berlaku seluk masuk prostin. Kul 3 ptg seluk lg check jalan still 1 cm dia masukkan prostin Dan ballon yallah time nii betul2 sakit hanyaa Allah tau dimasukkan dua benda skali jalan. Ballon diberi tmpoh 24 jam utk ballon pecah kalau pecah sblm 24 jam means bukaam dh buka besar. Pada pukul 10 mlm air ketuban dh pecah sendri but ballon xpecah so dikeluarkan ballon check jalan 3 cm tapi sya xboleh ditolak ke labour room. Around 3pagi 9/2 sya diseluk dh 5 cm bukaan buka tapi still xtolak ke labour kes sya make sure 8 cm bru tolak labour room. Pukul 440 pagi misi check jantung anak dh tak da dia gengam tngan sya DN menemani sya. Apaa yg saya boleh kata hnyaa diam dm hnya air mata yg mengalir ank ku dh xdak. Yallah betapa siksa ye anak dlm prut dukk mengeras tahan sakitt hnya ibu shaja tau smpaii awak menghembus nafas terakhir. 0750 pagi sya dimsukkan dilabour room Di cucuk air. Time tu xrasa skit sgt smpaii tertidur smpaii misi kejut ingat sya pengsan padahal xckupp tidurr. Time ni dh rasaa sakitt sgt kerap akhirnya rasaa betul2 nk berak suruh asben pnggil misi sbb sya betul2 nk teran. Akhirnya di suruh kangkang kaki seluassnyaa dgn diajar mcm mana cra teran ada construction terus teran DN curi nafas. Stelah 3 kali teran keluar anak syurge ku dgn berat 1.1 kilo pada 27 weeks bby boy .Yallah sya trus nk cri ankk utk ditatap. Diberi shaja bby. Trus tatap cium menangis. Sblm misi mahu memberi bby kpda forensik utk memandikan Dan mengafan kan bby. Pada masa itu hanya ada 3 misi yg menyambut bby tak da doktor on that situation. Dan akhirnya doktor smpaii DN sya menanyakan soalan kenapa bby jdi mcm tu. Doktor mnjawab antara genetic tapi sya menidakkan sbb keluarga xdak sakit. Kedua acid folid katnya sya menindakkan lagi sbb sya consistent acid folid. Akhirnya doktor ingin memberi kepuasan pada soalan dia mahu di buaat ujian pada bby. Sya hanya berkata pada doktor apa pon kemungkinan doktor ckp sya cuma tahu ni smua kerja Allah dia yg mengizin kan sesuatu yg terjdi yg hidup Dan mati juga dia yg mengizin kan . Sya percya pada qada Dan qadar sya trima ujian Allah ni dgn redha. Allah tahu apa yg dirancangan yg terbaik utk kita. Mcm mana pon kita jga sbaik baik nya jika Allah ckp kun fa ya kun maka jadi lah IA. Terima kasih

TOP ( TERMENATION OF PREGNANCY )
86 Balas

Cerita puan sama dengan saya. Kejadian ni berlaku bulan 9 tahun lepas. KK tempat saya langsung tak scan sampai kandungan saya 8 bulan. Bila saya tanya nurse, dier cakap baby saya takde masalah. Sampai lah da nk masuk 9 bulan. Baru scan. Dan masa scan tu, air ketuban saya dah kering. Doc bagi appointment next week refer hospital. Masa scan dengan hospital, doc cakap perut dan paru-paru anak dah masuk air. Masa tu anak saya bernyawa lagi. Masa tunggu doc pakar nak scan kali ke-2, masa tu anak saya dah takde. Ya Allah mase tu Allah jer yang tahu perasaan saya. Sedih sebab anak pertama. 😭 Sampai sekarang terasa. 😭 Tapi saya percaya dengan perancangan Allah... Kita dah ada anak syurga. ❤️ 2x saya induce. Alhamdulillah kali 2 tu Allah permudahkan segalanya. Cuma masa tu saya memang tak mampu nak tengok anak saya walaupun nurse tanya samaada sayan nak tengok anak. Saya cakap saya tak kuat. Bila suami masuk labour room, baru saya berani tengok aruah anak. 😢 Disebabkan saya ada kes dekat hospital, next preggy kene buat detail scan. Doc ada bagi surat. Means kalau dapat tau saya preggy, saya kena bagi surat tu dekat klinik swasta, atau KK. Diorang kena follow arahan doc dekat surat tu. Saya kena check dekat KK and hospital juga. And doc pun pesan kena sentiasa bawak surat tu. Sabar ye puan... Kuatkan hati walaupun kita tak mampu nak tahan airmata. 😢 Moga ada rezeki untuk puan. Dan doakan saya juga. Saya masih cuba untuk second baby.

5y ago

Amin... Amin... Amin... Mekasih mendoakan... Moga Allah mengangkat doa puan utk kite sume. 😘

Salam takziah sis. Apa pun kene redha & kuat Allah menentukan semua ni & ini adalah ujian buat sis & suami. Sebaik2 manusia merancang, Allah lagi yg Maha Hebat menentukan. Ambil yg baik2 & positif dari apa yg berlaku. Next pregnancy sis kene bagitau awal2 history ni. Agar medik team alert terutamanya doktor KK. Bia awal2 lagi sis di refer ke O&G di hospital untuk khidmat Pakar. Sy doakan sis diberikan ketabahan yg luar biasa dari Allah untuk melalui semua ni. Diberikan zuriat yg sihat, sempurna akal & fizikal nanti sebagai pengganti. Dilimpahkan rezeki yg baik & diberikan kesihatan yg baik kepada sis serta suami. Aaamiinnnn. 💕☺ Anak sis dah tunggu sis di syurga.

5y ago

Ye in sha Allah amin terima kasih ye

takziah sis...sy just pernah baby BO, supposed to be 11 weeks...but non growth since 9 weeks & dah xde heartbeat time ni...Dokter bg tmpoh 2 minggu utk gugur sendiri kalau x kena buat ERPOC...3 hr sy buat solat hajat...then tepat pukul 12mlm sy gugur sendiri...Jiwa rasa kosong sgt time tu...sy pregnant lps 8 bulan kawen msa tu...then sy pregnant lg masa dekat 2 tahun kawen...moga ada rezeki lain utk sis lepas ni...sy yg tengok janin sy yg belum sempurna ni pun x terkata tahap sedih...apatah lg sis yg baby dah sempurna...kuat&tabahkan hati sis...sis org yg terpilih sebab sis kuat...❤️❤️❤️ hug & love

5y ago

Ye in sha Allah terima kasih sis amin

Salam takziah sis. Faham apa yang sis lalui. Sy pun pernah jalani TOP tahun lepas waktu kandungan sy br 15weeks. Masa tu kk pun x buat scan, tp tergerak sgt hati nak scan baby. Sy g scan swasta, doktor detect baby sy anencephaly. Terus buat surat refer hukm n a week after buat procedure TOP. KK cuma tahu lps sebulan cmtu utk sy tutup buku pink sy. Sedih mmg sedih, baby first sy.. Tp kena redha.. Sy doakan puan pun terus sabar sabar sabar, kuat n redha.. Sy doakan juga puan dipermudahkan utk menimang cahaya mata lg nanti.. jaga diri baik2 masa pantang ni. InsyaAllah..

5y ago

Allahu sama lah kita sis bby first berpantang lah tnya bby disisi. Allah jeh yg tahu.

Sama la. Sy masa check 4 bln dh mcm ada mslh. Tp nurse ckp mgkin sy x mkn. 3 kali keluar sbb nk mkn nk check jntung bby. Trdtik jgk rsa prlik tp nurse ckp x da apa2 cuma sbb sy x mkn. Bila pergi scan utk 5 bln dgn Dr. Dr pelik sebb air ketumban tidak ada. Bila Dr KK scan kta bby ada mslh buah pinggang smpai 2 Dr tlg scan utk cmfm. Trus kena refer pakar HKL ptg tu. Pergi HKL Dr pakar scan kata buah pinggang tak berfungsi. Trpksa gugurkn. Klau bia bby mgkin blh mninngal dlm kndungan. Masa tu mmg sdih sgt. Ank sulung lg tu. Doakan sy ada rezeki lain lps ni ye. 😘

5y ago

InshaAllah. Semoga ada rezeki utk kita berdua dan mmy2 yg bru kehilngan ank syurga jgk ye. 😘

Banyakkan bersabar sis.. Saya dah Lama kawin enam kali gugur.. Apa sis ciyer semua saya rasa.. Hanya air mata iringi perpisahan.. Semua saya pasrah.. Sebab Allah msh x izinkan dia bersama saya di dunia tapi in shaa Allah di akhirat dia menanti saya dan suami.. Mungkin Allah akan beri rezeki zuriat dalam masa terdekat ni...cuma sedih sebab orang nampak kita yg bermasalah dan sentiasa dipersalahkan tapi kita yg usaha dan kita yg hamil kita yg lebih tahu perasaan sedih tu.. Apa pun Allah Maha Penyayang.

sedihnya . tak pe sis . 2 bulan lg nnti awk boleh try skli lg k . mkn asid folic start skrg hee . sy pun ank meninggal dlm perut 30mggu . 2 bulan cuba lg . tp gugur . then bulan tu try jugak lepas 2 mnggu gugur . alhamdulillah jd . dah lahir n skrg 3 bulan dah baby . insha Allah sy doakn puan k 💞 lepas ni kalau pregnnt akn sllu ke kk n o&g . details scan sume kt hospital . mintak je dorg rujuk sbb kes lama . sy buat mcm tu . 2 mggu skli mesti appt . letih tp berbaloi . sllu scan baby

5y ago

Ye in sha Allah terima kasih atas nasihat nya. Kuasa Allah kan kdng org yg xmakan ubat pon xdak effect kat anak2 tulah Allah tu maha besar. Kita ni menerima shaja

Salam takziah sis.. Kte sma sis.. Tp sy dpt detect awl.. Dlm 13 weeks xsilap.. Anachply yg sy.. Abnrmal kt kpala... Msuk ubt smua tu sma.. Cuma sy 2x je.. Mukin sbb baby xbeso lg.. Suami sempt tgk baby kluar ade denyut jntung lg.. Lpas sketika trus xde.. Smoga kte yg menanti di beri rzeki lg.. Rzeki baby sihat smpurna hendaknya.. Aminnn aminnnn aminnnn

Allahu..mana boleh tak scan lgsung dkt kk. Sy rasa spnjg prgnt 4 kali scan. 2x trimester ptama. 1x trim kdua dan 1x trim ke3. Diorg msti check bacaan air ketuban pnya. Hmm..tp ye lah. Kta manusia hanya mmpu merancang tp perancangan Allah adalah sgalanya..mgkin ada sbb terbaik yg kta pun xtahu..smoga ada rezeki lain utk sis ya.

Allahuuu.. Pertama saya nak ucapkan tahniah, sbb awak ada syurga yg tunggu awak dan suami. Kedua, takziah ye mama. Sy faham betapa berat awak lalui tu. Ada kala nya Dr n nurse sambil lewa sbb letih dan ada masalah peribadi sendiri. Tapi, apa2 pun Allah Maha Perancang kan.. Semoga awak dan suami diberikan kekuatan. Aminnn