Bila nak beli breast pump? Sebelum/selepas bersalin?

Bila waktu yg sesuai utk beli breast pump? Sebelum atau selepas bersalin? Saya plan nak beli sebelum tapi bila saya join kelas breastfeeding, counselor lactasi advice beli selepas bersalin. Boleh mula mengepam dalam bulan kedua pantang. Saya risau kalau baby saya kena tahan kat wad, then nanti rushing pulak nak cari breast pump :/ ke ok je untuk buat manual pumping guna tangan? Mommies lain ada advice tak?

2 Balas

Utk preparation takut baby tiba2 kena tahan wad lepas bersalin, boleh je nak beli terus breast pump tu. Masa anak first, sy beli breast pump siap2 sebelum bersalin. Tp beli yg murah2 ikut bajet sy masa tu je dulu. Rupanye memang berguna sbb baby kena tahan NICU lama. So boleh la buat stok susu. Baby dah umur 3-4 bulan mcm tu, husband sy belikan yg lain yg lagi elok

1y ago

kannn. risau kes mcm ni lah hmm

better beli lepas bersalin la. saya beli sebelum bersalin , pakai kejap je. kalau ni nanti bole marmet .

1y ago

i see okay tqq