Breast Pump

Saya nak tanya, saya mmg niat nak bf anak. tapi ada yang saya baca, awal2 bersalin tak perlu beli breast pump dulu. direct bf anak je sepanjang cuti bersalin. nanti dah naik keje, baru beli breast pump. TAPI ada pula saya baca katanya perlu beli breast pump dan bawak waktu bersalin dkt hosp nanti. sebab katanya bukan semua org berpeluang pegang baby lepas baby keluar. so takut bila takde demand, sama ada susu akan takde atau kena bengkak susu tu. Apa pendapat ibu2 ? Perlu saya beli breast pump dan standby dlm beg hosp atau tak? dan jenis mcm mana saya patut beli? Saya fikir kalau saya mmg akan bf anak, berbaloi la beli breast pump kualiti baik, tapi entah la risau rezeki saya tak dpt bf anak, saya ingat mcm nak beli breast pump biasa atau manual je. Saya buntu pasal breast pump ni #pleasehelp #firstmom

7 Balas

Kena ada breastpump. Kalau awk risau, beli yg handpump yg murah2 dulu. Cakap ikut experience anak sy kena warded dulu so bengkak breast tak pam. And certain hospital nurse minta pam utk monitor susu bagi anak berapa. Bila dh yakin, boleh invest kat high quality pump ya. Kalau awk bekerja, elok la masa pantang train anak sikit2 pakai botol. Sebab nanti susah nak cari pengasuh / daycare yg nak ambil full df baby sbb susah nak susukan

4mo ago

done beli😁 terima kasih bantu saya sis

bagi sy dan pengalaman sebelum2 ni sy syorkan ada breast pump sebabnya samaada breastfeeding atau pun botol ibu2 akan mengalami bengkak susu terutama dlm tempoh pantang,bila ada breast pump sgt membantu keluarkan susu yg tersumbat dan surutkan bengkak susu,dan kalau susu badan banyak sampai mencurah2 jatuh bole je pump simpan dlm peti xde la membazir biarkan susu jatuh macam tu

beli yg manual murah2 tu dlu.. kita xtau apa jd time beranak..ada anak msok icu, mak x dpt direct mnyusu..kna pump susu..sbaiknya time maternity leave tu biasakan anak pakai botol sminggu 2 awal sblm masok kja. tkut masok kja mngejut x df, anak pla mberontak..n kalau supply susu ok, bole la consider beli elektrik pam ke utk supply susu d tmpt kja..trpulang la nak cm mna..

4mo ago

manual kira handpump sendiri kan? boleh ke beli 1 je dulu atau kena beli dua2 ?

Wajib beli pengalaman sy bersalin anak masuk nicu tek bengkak ya ampun punya la sakit nangis semalaman sbb bengkak. Urut tuam la tetap tak jalan menyesal tak beli awal dah beli rase lega dapat pump susu dgn jaya nyer. Sy nasihatkan beli atlest 1 handfree tu senang apa2 pun jgn pikir jauh sgt psl tak de susu la apa la. Insyallah susu ibu akan ada. 🩷

Kena beli. Saya mcm tu jgk dulu mula2. Fikir tak nak beli dulu. Last2 time bersalin anak kena thn sebab kuning. Dah kelam kabut. Saya tk galakkan beli manual. Penat nak pump. Kalau2 awal2 lg la.. Ssh nk keluar susu. And jgn lupa beli milk collector sekali.

member saya pesan . beli 1 dulu . saya invest yang handsfree terus 😂 ambil hang . tapi 1 ja la . dia cakap spare incase apa2 time bersalin. kalau penggunaan dia banyak baru beli lagi satu . kalau sis bekerja laaa

boleh suggest breast pump yg ok tak ?