breast pumping

assalammualaikum mommy’s, breast pump penting ke ? nak kena beli sebelum bersalin ke atau lepas bersalin nanti pun boleh ? ada kes yang kena pump terus ke lepas bersalin? sorry tnya, first mom here . TQ

2 Balas

Mcm sy beli pam before bersalin just prepare je incase.. dh bersalin nt sis akan nmpk cmne baby sis mnyusu semua.. in case kalau berat baby turun tp normal untuk 1st 3 weeks.. doc mgkin suggest formula... mcm sy bersalin normal n mmg bf baby.. and ade tmbah formula.. sy lebih prefer bf.. cume sy xtau die cukup susu ke x so sy pam.. tp sy pam manual n terus bg baby.. sb time tgh pantang ni sy malas nk pam electric bagai.. so before smpai waktu nk mnyusu baby sy pam terus n bg susu.. nt sis dh start menyusu sis akan tau pump yg mcm mne sesuai untuk sis

beli sebelum bersalin. for me sgt penting especially kalau u bekerja and kalau u ada masalah inverted nipple. yes mmg boleh belajar cara penyusuan with inverted nipple. but take time, ibarat pump susu ni, alat hilang stress mak2 bila baby x nak menyusu direct. and yes, sye pilih utk jadi epmom. sbb x suka bagi direct feeding and x berkenan bila baby nak mengempeng je sepanjang masa.

11mo ago

ye. sye suri rumah. sye pam 2jam sekali 3bulan pertama. masuk bulan ke4 sye pump 3-4jam sekali. termasuk waktu tgh² mlm. nak jadi epmom xboleh skip wktu pam or malas bangun, nnti susu sng drop. nak mudah awk beli pump wearable 1 utk guna waktu siang. mlm boleh guna corong.