Membeli barang baby

Bila waktu yang sesuai utk membeli barang baby? setelah kehamilan masuk minggu/bulan keberapa?

39 Balas

Saya baru 4 bulan lebih dah beli, excited terlebih sbb anak first katakn... Suami kadang2 bising gak sebab awal sangat ye lah org tua2 kata jgn awal sgt takot ap2 tjadi tkot terkilan kuat, tapi saya degil,bru 6bulan lbih dah siap packing barang ke labour room. Saya cakap kat suami nasip saya prepair awal2 ,tgok sekarang covid 19 ,duit kurang n nak cari barang pon xleh, suami cakap betol la org kata dengar cakap istri ad hikmah nye hihi

Dari start tahu hamil saya beli je sikit2. Barang baby bukan murah 😂 Jgn lambat sgt. Spupu saya ada yg follow sgt petua 7bulan baru start beli kononnya. Last skali dia ter beranak pramatang masa 7bulan lebih sikit. Tak sempat beli apa lagi, baru ada baju baby 5-6 helai je. Seksa sungguh tgk dlm pantang dia duk keluar beli itu ini sbb mmg terlalu byk yg tak ada, nak harap suami beli bukan dia tahu sgt.

Ada jugak yg suka beĺi sikit2..5 bulan ke atas dah boleh start beli.mcm akak ank dah nak masuk yg ke 4 ..dah ada experiance jadi tak beli awal sbb en somi tak suka beli sikit2..nak beli terus beli semua katanya..ni dah 7 bulan plan ujung bulan ni nak soping brg baby dgn baju raya ank2 yg lain sbb mlas nak soping bulan puasa..dah skrg kena pkp tak sempat nak soping pape lagi utk baby..sedihnya😔

Sy dah start 5 bulan beli sikit²...ni bila dah start kuaritin covid19 alhamdulilah semua dah lengkap dah..sempatkan jugak lah settlekan yang last² tu sebelum start kuaritin...tapi barang baby jer...barang² ibu 1 pun tak beli..ingat nak beli online semuanya dah gaji nanti...🤗

4y ago

Samalh🤣

Paling sesuai beli masa 7bulan gitu yg perlu jer dulu. Coth baju,bedung,sarung tgn&kaki kena beli awal nanti kena cuci dalam 35 minggu gitu dah boleh packing barang baby. Sebab ada baby yg nak keluar awal. Perlahan-lahan jer sis beli okey.

Orang tua2 kata kena beli habis 7 bulan, lagi anak first x di benarkan beli awai2, lagi pon sis beli barang sikit je, sebab baby ni cepat besaq sayang nanti kko pake kejap je, nanti dah besaq baru lah kita make up dya suka hati kita

4y ago

Betoi juga, apa apa ikut dri pda diri sendiri sis🥰doa semua sehat sampai bersalin😊

Msuk 2nd trimester pigilah bli brg sikit2 agar tdk terasa sgt kos bli brg ank,sbb ibu bkn tahu bb nak klr bila,klu ada sejarah klga bersalin 7bln@7bln stgh..kna prepare awal.Tkut nak klr rmh,bli on9..shoppe sllu ada sale

Saya start 4/5 bulan dh beli keperluan sikit2.. ye la kalau last mnt, byk nk kena keluar 😅 jenuh jugak. Jadi sebaiknya, listkan barang, apa yg perlu, dahulukan.. ada duit lebih baru beli yg xberapa perlu tu 💜💜

Saya dari start pregnant dah beli barang baby sikit sikit , nasib sayaa dah beli barang baby cepat . Sekarang musim penyakit nak keluar pun dah tak boleh .. kewangan kita pun kenaa jimat

Dh start beli barang basic untuk baby masa 4 bulan haritu. Nasib baik, dah lah sekarang tengah Rmo, lagi payah nak beli barang2 ni. Tinggal barang2 untuk dalam pantang je belum beli