Barangan baby

Nak tanya pendapat ibu dekat sini, waktu sesuai untuk membeli barangan baby pd usia kandungan berapa bulan ye? Sebab saya first mommy, barang keperluan apa yang sesuai untuk disediakan supaya tak nampak membazir

8 Balas

Sy start 3bulan mcm tu dah beli sikit2.. Sy tak kerja, nak harap suami sorang keje & beli semua sekaligus kesian plak.. Beli baju lubang2 tu 2x, baju lgn pnjg 2x, baju tiak @ rompers 2x..beli colour unisex je dulu.. Pastu pampers NB baby, kain bedung, kain lap baby, botol susu kecik 2x @ milk collector, garlic balm & calamine lotion/nappy cream.. Tu je kot basic brg baby.. Yg lain2 tu nak tambah baju ke seluar ke, mitten, booties, shampoo, sabun, sikat semua tu nak due nnt boleh je beli

9mo ago

Toto baby dekat due baru sy beli..sbb yg tu mahal sikit dr yg lain2 🤭 sbb dh confirm gender baby apa

Sy pernah tanya soalan ni sis lepastu ada yg jawab sy supaya baca soalan yg ibu lain pernah tanya situ bnyk org share jwpan😌rasa down tgk org tu jawab.sy tanya bkn apa nak tgk banyak2 pengalaman org lain bila start beli sbb sy tak mmpu beli sekaligus..lpstu nk tau apa brg ptng perlu beli dulu tp alih2 dia jawab mcm tu rasa tak membantu langsung jwpan dia tu..btw sy dh start beli masuk 5 bulan..

9mo ago

Kan..kita kan first mom nak tau jugak lah kan pengalaman ibu² sblm beli brg baby, tanya barang apa yg ptt, apa yg tak ptt sbb nak elakkan pembaziran

Mcm anak2 sebelum ni tunggu tahu gender anak baru beli.. Kandungan dah 6bulan ke atas baru beli sikit2.. Sis buat la list setiap bulan nk beli apa so xde terasa sangat. Sy next month baru nk detail scan, so next monthnye lagi baru beli barang baby😘

brg keperluan setiap org/baby xsama taw. kdg certain parents dorg beli tp anak dorg xdpt adapt tu yg rasa mbazir, tp kita xtaw anak kita mcmana. nt xbeli sb orglain ckp mbazir, nt tiba² kita perlu pula. 😊

9mo ago

Betul setuju👍

Ikot jugak tahap kewangan keluarga.. Mcm sy, start 7 bulan baru siapkan smue.. Tp masa ank first dlu pkp jd byk smue beli online je.. Ni anak kedua belum fikir lg sbb baru nak masuk 5 bulan hehe

Haha nak tanya mcm ni jugak...kang kena kecam lak..dhla baru 16w3d..ingat nak g quill city mall sabtu ni ada baby fair..awal sgt ke??

9mo ago

haah smpai 3sept

sy masa ank 1st dulu start beli brng ckit² ms ngadung 5 buln..mcm pempers tu byk beli shopee nb 1kotak jer..pas tu saiz s..

9mo ago

sy beli jenama drypers.. Alhamdulillah oke Ng kulit bby..xbocor..

Macam saya start dah tahu gender saya beli sikit2.