gerakan baby

Bila kandungan dah masuk 38w ,baby kurang gerak atau makin aktif? Sebab sebelum ni pun baby saya lewat nak habiskan gerak 10 . .

8 Balas

Ade gdm x mommy? Sebab dulu sy gdm nurse kte ade potensi baby jadi kurang aktif. Tapi 10kicks tu penting kena cukupkan dalam tempoh 12h. Tapi klo rasa xaktif sangat, wlopon da makan untuk rangsang movement baby boleh refer hospital terus. Doktor akan scan & check heartbeat baby etc. Jgn bia lame².. hati pon xtenang kan

Yup sy pernah lalui pengalaman ni dulu utk 1st anak.. Anak sy kurang gerak n bile kira x cukup 10 kali dlm 12 jam so sy terus pegi hospital.. Kat sana sy kena tahan wad 1 minggu sbb air ketuban dh kurang.. Kena induce utk lahirkan anak ...better mommy terus refer hospital...

Saya makin kurang gerak. Sbb baby pun dah turun ke bawah dan ruang mungkin jadi lebih sempit. Tapi make sure gerakan tetap cukup 10 gerak dari 9 pagi sampai 9 malam. Mungkin nak cukup 10 tu jadi lambat dari biasa sbb baby tak byk sgt bergerak dah.

Masa saya 38 week ada kurang gerak tapi bila start malam dia aktif balik , masuk 39 week kurang gerak terus pegi hspital kene warded sehari malam esoknya bersalin dh

Alhamdulillah saya tak ada gdm. Betul juga, ada tanya nurse.. ruang baby nak gerak tu agak terbatas, tu kurang gerak.

Space dah kurang sebab baby dah grown full size. So memang macam kurang gerak, tapi still akan cukup 10x in 12hrs

cuba gerak2kan baby, ckp2 dgn dia. then kunyah kekacang ke buah ke.. sy selalu buat camtu..

Kurang sbb space pon da kurang. Tp cukupkan 10x over 12 jam. Kalu tak cukup terus pi hosp