Gerakan baby

Macam mana nak bagi baby aktif gerak ye , sya baru start kira gerakan baby hari ni tapi baby mcm kurang gerak . Risau pun ade ? #bantusharing #firstbaby

5 Balas

Sis berapa minggu dah? Saya start rasa gerak baby masa 16 weeks.. Skrg dah 23 weeks baby terlampau active pulak haa.. Tk senang duduk saya.. For my experience lah, sis cuba makan benda manis sejuk cth mcm ice cream ke, coklat ke, air manis sejuk pon blh jangan gas ya.. Tapi x digalakkan selalu ya takut sangkut gdm.. Biasa kan baby dgr bunyi muzik, atau bercakap dgn baby..

2y ago

Masa anak sulung dulu 18weeks baru rasa, yg ke 2 ni 16weeks dah rasa..mula² rasa tu mcm ada benda gerak lah dlm perut tapi rasa yg halus je...ni bila dah masuk 23weeks, duduk baring berdiri lagi terasa dia kicking + boxing tu kuat, sampai x senang nak buat kerja.. Jadi x selesa, tambah pulak terlebih active... Masa scan nak tgk gender kelmarin, saya tgk anak sy mmg x reti dok diam.. Ada saja dia buat dalam perut tu, doc sampai pening kepala.. Kejap dia ubah sini, kejap mcm ini pulak gaya nya.. Nak amek gambar dia, dia main cak².. Kejap tutup mata dgn tgn dia, kejap dia alih tgn dia, kang dia pusing plk kot lain.. Hahahaha.. Masa kakak dia dulu, sekali scan saja dah tunjuk burger sambil terkangkang isap jari.. Yg no 2 ni mmg lain mcm sikit.. Apa2 pon, saya bersyukur, Alhamdulillah...

bolee try baring mengiring sis/goyangkan perut sikit sebab kadang bby kurang gerak tuu samaada kita xperasan gerakan die/sebab die tydo..Selalu Saya buat macamtuu..Tapi kalau rasa 12jam maseh xcukup 10gerak terus refer hospital ye

3y ago

alhamdulillah..okay sis

salam.sis. baby ok ke? sbb skrg sy tgah alami benda sama yg sis alami hrtu.. sy xrasa baby gerak

Cuba makan benda manis mcm coklat2. Benda tu bole aktifkn baby.

Try minum air manis2 sejuk

3y ago

🥰