Kuat Tidur

Betul ke kalau kuat tidur masa preggy ni anak yg bakal dilahirkan nanti akan jadi LEMBAB? mak mertua sy bagitau mcm tu kat husband sy sebab dia cakap sy ni kuat sangat tidur.

93 Balas

Setiap orang lain cara pembawakan masa pregnant. Lembab or tak baby berdasarkan cara asuhan mak bapak dia jugak. Masa pregnant ni hormon tak stabil, jgn la anggap semua org akan sama. Ada yg cergas masa pregnant, ada yg letih, ada yg kerap masuk hospital, ada yg bleeding sampai nak melahirkan. So klau ayat negative keluar dr mulut org prempuan jugak, cakap je baik ko tak payah jadi pmpuan 🤭🤭🤭 Tanya dorang ada bukti saintifik ke? Ada fakta ke? Sebab tu Pentingnya ilmu sains, percaya sains tak bermakna tak percaya islam sbab islam dan sains tu sentiasa berkait rapat. Org yg sombong saja suka menafikan sains

Kdg² dorg ingt mlm kita boleh tidur tu dok pkr asyk tidur.. walhal mlm tkebil² menahan sgala rasa.. siang la bru dpt lena.. hmm.. tp mostly ada tk betulnya jgk.. mentua sy ad gk ckp jgn garu perut nt stretch mark walhal doc ckp kalau perut nipis tk buat pape pn boleh timbul stretch mark tu.. n mcm² lg la.. ada yg boleh amik kira ad yg tk boleh.. lgpun tidur la utk rehat tp jgn tidur spnjg masa.. lg² nk dkt due.. kena byk berjalan supaya senang utk bersalin.. in shaa Allah.. smua nya ats usaha sndiri n ke hendakNya

Hehe tak payah dengar. Saya pun ada juga haritu duduk rumah mil 3 hari. Saya bangun subuh sampai dalam pukul 10 pagi tu saya tidur sampai pukul 12 tengahari. Lepas tu pukul 12 malam pulak baru boleh tidur. Tu pun ada mil dengan fil kata kena buat kerja jugak. Nanti anak malas lah apa lah. Mujur suami ada back up sokmo. Saya memang malas nak dengar. Hahahahaha lepas tu terus saya ajak suami balik rumah sendiri. Tu tidur dua jam je tu. Kalau sepanjang hari tidur tak tahu lah tu nak label saya apa 😂😂

sy awal2 preggy kuat tdo skrg sy da 19week sy jarang tdo ptg, maksudnya kalau nk tdo lepas breakfast and lunch ok tapi time asar jgn tdo xelok, ustaz pun ckp kalau tdo selepas asar dgn magrib ni bole mengudang penyakit gila/stress, penat cm mana pun jgn tdo lepas asar@magrib xelok jin pun suka kacau taw sy xtdo time ni dulu sllu tdo tiba2 stress xtentu pasal cm sedeh tiba2 pun ad, sy skrg sy akn tdo waktu jam 1, 2, 3, 4ptg kalau xtdo mlm je sy tdo awal 10, 11, 12mlm paling lewat

Sebenarnya dia xnk awk banyak sgt tidur.. nanti sakit2 badan.. sesekali tu keluar buat keje sikit.. jgn buat keje berat2.. kerja ringan2 je... lagi pun bila kita banyak buat keje nanti senang beranak.. Biasa lah MIL.. Dah dpt menantu perempuan mesti dia harapkan awk buat keje sikit2 tlg dia.. Kalau ddk umah dia lah.. Kalau ddk umah sndiri mungkin dia risau takut ank dia tak terurus kalau awk bnyk tido..

Kalau yang lain tak tahu la.. Saya time mengandung memang kuat tidur.. Sebab kita mengandung memang tak Ckup tidur kan.. Lebih2 lagi subuh.. Alhamdulillah saya selamat bersalin normal pada 20.07.2020.. Berat baby 2.9kg.. .tapi baby saya lepas lahir kuat tidur😂.. Mungkin sebab saya kuat tidur masa mengandungkan dia...hahaha..saya tak tau pulak yg lain klau ada yg sama mcm saya😂

First baby sy pun kena tegur macam tu dengan mil. Tapi, anak sy oke. Tak ada lembab atau susah bersalin. Untuk baby first sy rasa normal je badan kita letih, sebab baru nak sesuaikan dengan hormon dan persekitaran. Second baby, sy aktif. Tak tdo sangat. Baby pun aktif dari first baby sebelum ni. Kadang² je rasa nak tidur lepas subuh atau tdo tengahari.

Benda macam tu takde kena mengena pun, tapi kita pun sebagai menantu kalau boleh jangan lah tunjuk sangat penat dan nak berehat je depan mata dia. Orang tua kan.. yela kita penat, mestilah rasa nak rehat dan tidur. Mak² kita sendiri faham, tp sesetengah mak mertua kita tidak walaupun mereka sendiri punya pengalaman. Kita sendiri kena mainkan peranan.

Alah.. Mcm la MIL awk zaman mengandung dlu tak kuat tido. Abaikan jelah mulut dia. Org tua memg macam tu. Takde benda nk dibualkan. Sy buat tak tau je org nak cakap ape. Sebab memg tubuh penat sgt2. Lagipun doc pun suruh banyakkan rehat memandangkan dh 3 kali keguguran. Org nak kata apa lantak pi la depa. Kita yg mengandung, dia panas pasai apaa.

4y ago

Tu la. Sbb tu buat donno je org tua nk ckp apa. Kuat tido ke apa pun. Yg penting ank oky, kita pun oky.

Mengarut... Memang masa preggy kita akan rsa penat sis... Sy pn kuat tdur... Sy mengasuh jer kat rmh... Bdk2 dtg pg tu sy suruh depa tdo... Sy pn ikut tdo skli... Kul 9 bru bngun... Memang akn rsa letih... Lps tu tgh hri lps mkn2 smua kul2 tdo lg... Kul 4 bngun... Org mengandung ni kna bnyk rest sis... Bnyk tenaga nk guna... Huhuhu