22 weeks 2 days

Betul ke kalau kerap kencing maksudnya peranakkan kita jatuh ? sebab saya baru masuk 5 bulan then akak tempat kerja 2 orng tegur . kerap kau kencing ea , selalunya kerap kencing ni 7 bulan keatas takpun sebab peranakkan jatuh .. saya mcm blur kejap .. saya minum air normal je . bagi saya saya kencing tu normal ja .. anyone yg ada pengalaman ??

19 Balas
Expert

Salam sejahtera puan. Untuk makluman anda, gejala kerap kencing adalah perkara yang biasa berlaku kepada ibu hamil terutamanya apabila usia kehamilan semakin meningkat. Hal ini adalah kerana rahim anda terletak di atas pundi kencing dan apabila ia semakin membesar ia akan menekan pada pundi kencing ini dan menyebabkan anda perlu ke tandas lebih kerap. Namun begitu, kencing terlalu kerap juga boleh disebabkan oleh jangkitan saluran kencing, dan juga masalah kencing manis. Sila patuhi jadual pemeriksaan antenatal yang ditetapkan oleh klinik kesihatan bagi tujuan pemantauan air kencing dan gula dalam darah. Rujuk doktor dengan segera sekiranya terdapat gejala yang membimbangkan seperti sakit ketika membuang air kecil, sakit perut yang teruk atau kencing berdarah. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

4y ago

Kalau sekiranya yang ada ubat tambah darah ni tak apa apa kan kandungan ke

dya bkn pranakkn jatuh..tu ibaratnya laa sis tp yg btul pranakkn terturun je..tp ada dua kmungkinan smada ye atau x..sbb klau kta bnyk mnum air normal sis mcm kta kan mngandung lg laa bnyk perlukn air..sis jgn rsau klau msa scan tu doc ckp smua ok mksd dya pranakkan msih ok..sy pun mmg kerap kncing lbih2 lg sblah mlm..aduhhh kdang smpai xleh tnggu kjap🤭🤭 klau sis scan nnt bleh tnya doc pranakkan ok x ada tturun ke apa..jgn tkut btnya k..takecare😉

merepek nya la diaorg tu. benda normal je kencing selalu sebab baby makin membesar, dia tolak bahagian pundi kencing kita ,tu sbb kencing selalu. jgn percaya la diaorg ckp tu. dh pregnant boleh pulak lah peranakkan jatuh

5y ago

kan sis , sbb nurse pun pesan suh minum air , bila kita minum air normal la kan rasa nak kencing tu .. blur saya dibuatnya

Normal sis...sy masa checkup dulu..nurse siap tny awak kerap kencing x? Nurse cakap kalau rasa nk kencing je kadang2 baby duk pusing2 dn kepala dia kat bawah...sbb tu jadi nk kencing je

Takde la peranakan jatuh, kerap kencing tu mmg normal la, blh jadi kerap kencing sbb baby makin besar n pundi kencing makin tertekan , tu la sbb kita kerap kencing

5y ago

Xpya ikut sngt ckp org, yg pntg doktor check kita sihat

normal lah sis.. sy pun kerap kencing skrg ni. tambah² musim hujan kan.. setiap org tak sama pengalaman dia. memandai jer, dia tu bidan ke? huhu~

Orng mengandung memang kerap kencing sis.sebab baby membesar Dan baby bergerak dalam ruang sempit.baby himpit tempat kencing Kita.

Sy awal² kerap kencing jugakkk.... Setiap 10 minit camtu mesti nak kencing... Tapi sekarang okay ja laaa

Normal lah.. Kalau dh rasa bby gerak lg lh kerap kencing..sbb uterus kita mkin kecil.. Jgn risau k

normal je sis, kdg2 sbb bby brgerak kt bawah mcm ditekan2 pundi kencing....