gunting rambut?

Momy2 semua, bole ke ibu pregnant gunting rambut? google ckp ada pantang larangnya..btol ke..mohon pencerahan

37 Balas

Mak bidan selalu suruh bela rambut... sbb nanti pantang senang nak ikat utk keluar kn angin.. lepas bersalin klau darah masih keluar memamg x boleh... mcm klau datang bulan tu.. x boleh potong rambut... potong kuku... jdi sblom b'salin siap2 potong kuku... nanti time pantang jdi cik ponti plak nanti... tp yg x boleh potong rambut n kuku time pantang mcm datang bulan tu pantang larang mak sy... klau sis x ikut pantang larang tepulang lah

Klaw ikot nnek sy dlu..xbg potong sbb seng nnti dlm pntang nk sanggul @ ikat rmbut tu ketat²... Sbb ape kna ikat @ sanggul ketat²..??? Tuk supaya ble ikat..kte tarik skali kulit muke kte supaya bg tegang... Xla cpt bkedut nnti... Lg pn selese dlm pntng klaw rmbut terikat rapi... Xla kte rse serabut..pnas..mne dgn bby lg.. Silap² meroyan tarik rmbut sndri..😂

4y ago

Kann...rse ringan jer pale ble rmbut d'sanggul tinggi².. Xpnas tengkuk..nk urus bby pn mudah... Xla serabut nau ngn rmbut terjuntai² tu...

Confinement lady sy suruh simpan rambut panjang time pregnant supaya nti time pantang senang ikat sanggul tinggi. Ikat sanggul tinggi ni supaya kepala tak masuk angin tjme pantang. Tp sy mmg suka time CL tarik2 rmbut tu, mmg lega segala sakit kpala rasa time pntang.

Saya Masa mngandungkan anak no.4 ,saya gunting rambut pendek .. alhamdullillah anak lahir selamat tkda apa.. mngkin org² tua dlu tk bg org mngandung gunting rambut ,sbb nti dlm pantang tk dpt nk ikat tinggi² kot ..

Boleh, takde kaitan langsung gunting rambut dgn baby dlm perut. Sy pun biasa je tiap kali pregnant gunting rambut. Yang tak digalakkan guna mewarna rambut sbb chemical dlm pewarna tu maybe effect baby.

Mak sya ckp xblh..tp disbbkan sya punya rmbut gugur truk, jd sya potong je.. tp jgn laa pndek sgt.. nty time pantang kan nk ikat rmbut tnggi2.. pndek sgt rmbut xblh nk ikat plak

5y ago

Tula..dh tnya mak kita..dia ckp xbole..pantang org2 tua

Saya rambut panjang , saya potong je sis sebab mcm rimas time pregnant ni. Cuma mak saya kata jangan potong pendek sangat . Sebab nanti berpantang nak ikat susah . Hehe

kenapa pula pantang... potong untuk memudahkan urus rambut kan utk kebersihan juga... kalau x nak potong pendek...pitong sedang boleh ikat pun ok je...

xde lah sis.. manada pantang. boleh je gunting rambut. tp lg selesa kalau rmbut pnjang. nti masa berpantang senang nak ikat sanggul tinggi. x jg gnggu.

Sy gunting je, rimas. Tapi takde la gunting sampai pendek. Gunting sekadar nak rapikan rambut je, buang yg hujung2 yg dh panjang sgt tu.