Potong kuku semasa dalam pantang.

Hai mummy. Nak tanya.. bila darah nifas dah habis, kita pun dah mandi wajib, boleh ke potong kuku walaupun belum habis 44hari? Sebab kalau pantang orang tua tua kata takboleh potong kuku masa dalam pantang.

8 Balas

Saya potong je sis... Sy peduli je ckp org tua² cakap.. kalau masuk dek akal, alasan nya kukuh boleh ler dengar lagi... Tapi ni mcm x masuk dek akal lak.... Yela kalau kuku dh panjang, nak mandi wajib, air tu harus kena pada keseluruhan badan kan.. Kalau air tu x sampai dekat area kuku tu dek kerana kuku mu panjang kayak nenek kebayan, tak sah ya mandi wajib nya.. Kena mandi semula lepas potong kuku nyaaaa... Lagipon nak pegang baby tu, kuman dok bergayut kat kuku.. Tercalar muka baby kang satu hal plk... Pastu selera ek makan nasi dgn kuku panjang.. Aisehmennn kita bukan omputeh pakai sudu mudu bagai.. Hahahahaha... Eee geramm nya laaa aku bila dgr petua petui org tua² ni... Hahahaha sorry lah sis.. Sy mmg x setuju sikit bab benda mcm ni... Sy suka ikut logik akal.. Kadang2 je sy ikut petua nasihat org tua ni... Peace no war... 😌😌♥️♥️

2y ago

Kuku panjang pon nak pegang baby pon susah. Nanti terkena baby luka pulak nanti 🤣

boleh. xda mslh kalau potong masa dlm tempoh nifas. sbb kuku ni anggota badan yg xda roh. jd kalau x masuk dlm mandi wajib pun xpa. itu ustaz dan ustazah yg bgthu la. buat pekak jela bila org tua2 marah 🤣

Hai mommy. Boleh potong mommy. Takda masalah. Takut kalau tak potong kita pegang baby dalam keadaan kuku ada kuman pun tak bagus juga.

2y ago

Sama² 💕

Sy stress bab ni,,dgn xselesa nya.tkut kena baby tp bila sy potong kna marah😖😖

2y ago

kannnnnn. sabar jela ek

Boleh je potong sis. Takde masalah. Kebersihan sis lg penting.

Kenapa eh takboleh? Rasa nya nak potong bila bila masa boleh jee.

2y ago

tu la tu. alhamdulillah sekarang anak dah dua bulan🤭

potong je la, kena marah habis takat tu je.

boleh je potong