screentime

betul ke bagi anak tgk tv or lagu2 cartoon atau apa2 mnyebabkan autism? nurse sy ckp jgn bgi tgk sb boleh berpunca autism jdi😅 sy ada juga bgi anak tgk cuma x sllu sehari brpa kali je then selebihnya bermain cuma sy biasa bg tgk ms rachel anak suka.. kata org ad juga bgs utk prkembangan klu tgk tu, tp mmg tk juga nak biasakan anak.. mcm tkut je dgn apa nurse kata😅.. btw anak sy 11 bulan start tgk 9 bulan tpi msa umur mcm tu jrg sgt skrg dah msuk 11 yg setiap hri tp tdk setiap masa..

13 Balas

Tak juga...sbb autism ni bkn sbb tgk tv je jdi autism. Klau yg dia mcm ase 1 term tu sy lupa..tpi dia bukan autism dri awal. Dia mcm lead to je. Tpi bila kita kwal dia ok blek..n 1 lagi yg org xbg sbb behaviour dia akan brtukar..dri baik kpda grang n sgt² suka tantrum. Itu klau bg tgk 24hrs tnpa ada senggang masa n mmg xbwak kluar lngsung tgk dunia luar brkwan dgn org lain. Parents pn jnis biar je anak tgk ape xkawal mmg behaviour anak akan bertukar la.. Tapi klau kita kwal masa screen time dia insya Allah xde ape nya. Tgk kt tv lbih baik dri hp...sbb tv ni screen dia luas..n dia xfokus sgt pon kt tv tu..bosan² dia main mainan dia..mcm anak sy..😁 Ank sy..sy biar je tv kartun fav dia psg..lps tu sy buat la ape yg ptt..plus mainan dia smua ade kt dpn..klau dia bosan tgk tv..dia main la mainan dia..sepah kan ape yg ptt..then biar ibu dia kemas 😮‍💨😮‍💨 😂😂😂

klau bole elakkan penggunaan screen time pada anak2,ni pengalaman anak ipar sy,start umur 1 tahun lebih gitu terdedah sgt dgn screen time yg lama..time makan elak beragam pengasuh bagi screen time,tak ada pun bawa anak tu bergurau2 ke,ajar2 anak part body ke tak ada sepanjang bagi makan youtube2 tu jaaa..cakap dgn anak pun talk baby,lama2 ipar sy sedar kelainan anak dia,nak sesuatu tak pandai cakap,main tarik tangan mak nya,dan tunjuk..last2 jumpa pakar,kesian anak autism da speech delay ..klau bole elak la bagi anak2 screen time ni..biarlah anak tu main permainan bertabur,kita ibubapa anak byk la bawa anak komunikasi tu dah mcm org besar,jgn ada baby talk,byk kan anak explore banyak benda..😊

Autism ni bukan macam penyakit atau demam. Yang boleh dapat dan sembuh. Anak dengan Austism ni memang dilahirkan dengan autism. Perkembangan mereka lain dari kanak2 biasa Screen time yang lama boleh buat ada ciri2 autism sebab perkembangan kanak2 tidak berkembang. Screen time yang lama juga boleh buat bahagian otak temporal tidak berkembang bagi kanak2 bawak 2 tahun. Sebab tu anak2 dengan screen time yang lama akan ada speech language delay, ciri2 autism, sensory issue dan macam2 lagi. Kanak2 bawah 5 tahun perlu main selalu sebab masa main tu mereka akan belajar, perlu explore banyak benda.

3w ago

Grace james, kalau ikut research, bawah 2 tahun boleh screen time dalam 20mins je sekali tengok.

Takk. Tapi kemungkinan akan buatkan anak speech delay kalau byak screen time dan tak bawa anak berbual @ bergaul dgn budak2 lain. Mcm anak sy, umur 5 tahun baru boleh bercakap sikit lepas masuk tabika dn bergaul dgn kwn2 sbb kat rumah cuma kami berdua dgn papa dia. Sblm ni silap sy byk bgi screen time. Syukur masa jumpa dktr pakar, dktr sahkan dia speech delay dn perlu terapi dn bukan autism.

3w ago

ohh i see thnks sis😊🙏🏻

xde lah sis autism ni genetic, tak ada kaitan dengan cara kita jaga anak. jangan risau ya. kalau ADHD, ya mungkin boleh disebabkan tu. tapi Ms Rachel tu okay. yang tak elok tu yg cerita kartun2 yg terlalu fast-paced & terlalu banyak warna & bunyi, buat sensory anak overwhelmed.

3w ago

sy x buat slow tpi anak ikut juga hahaha🤣 dia pndai jwab klu ms rachel kata no anak sy geleng2

tak juga sis. yang penting kawal screentime anak. bawah 1 tahun bagi la tgk 20-30 minit je. pastu ajak main rajin² sembang dengan anak. kalau asyik bagi screentime manjang tanpa buat aktiviti lain, tak ajak sembang memang ada la risikonya.

3w ago

ahh i see yee tula mmg jrg bagi🥰

taktahu jugak lah ..tp sy mmg tak pernah bg ank tgok hp ada tgok ctoon pun dkat tv kjap2 je,klau balik kg tgok ank adik main hp ank sy pegi ambik cmpak hp tu haha sbb dia mmg tak pernah diajar tgok hp .skg umur dah 11bln

ok je klu kita join in tgk sekali dgn ank. kita jadi pengulas. asalkan jgn tgk seharian & buat screentime ni pengganti aktiviti anak dah la. sy bagi screen time & at the same time berbual2 & buat aktiviti dgn anak jgk.

Yeke? Sbb sy takde dgr lagi kes autism sbb dlu sy pun selalu tgk tv. 🤣 ni ank sy dlm pkul 7 pg tgk cter didi n friends dgn robot then bwk dia jln kat luar. Dia tdo. Pahtu main. Mlm plak tgk tv. Kejap” jela

3w ago

xtau la nurse tu mngkin dia saja ckp mcm tu supaya takut dan x bg anak tgk kot🤣