Bila anak boleh sebut perkataan bermakna

Sy selalu baca mommy share ank dh setahun pandai sebut perkataan bermakna. Macam 'nak, mama, papa' ank sy skrg 11m 7 hri belum lg mcm tu hanya babbling tu pun x jelas sebutan kdg menjerit aaaaa je. Misi pun risau bila sy ckp begitu. Sy tak by screentime mmg sellu berckp dgn dia tp bila dgn nenek dia sellu bg tgk tv kdg tu pasang kuat2. Perlu ke sy risau keadan ni? Ke normal je nk sy skrg x sebut apa2 lg

8 Balas

Relax. Anak first memang kita akan nervous bila x sama dgn expectations org. Setiap anak berbeza2 perkembangan dia. Cara sy train anak sy dulu, sy memang x dedahkan dia pd gajet. Screen time pun hanya bila video call dgn family je sbb anak sy jenis suka org borak2 dgn dia walaupun org x faham pun dia ckp apa. Dia pun x nampak mcm minat dgn screen mcm tv ke hp ke. Bila waktu main, sy dgn husband selalu bacakan buku cerita kat dia. Kadang pakai anak patung dia sambil reka cerita. Kadang pakai soft book baby tu ajar dia abc, 123, tunjuk gambar binatang ke apa2. Kena selalu communicate dgn dia tp sebut suku kata tu slow2. Lama2 dia akan ikut. Apa2 pun, puan still perlu risau bab keadaan anak masa dgn nenek dia tu. Sbb benda tu boleh mempengaruhi perkembangan dia.

2y ago

Dari usia baby 5 bulan mcm tu. Kita x boleh ckp dia x minat. Dia masih baby. Dia x tau dan x faham pun lagi. Kita yg kena ajar minat tu kat dia. Bila slalu buat, lama2 dia ok. Puan kena banyak try n error mcm mana nak tarik minat dia. Kalau buat 1 jenis aktiviti je, dia akan cepat bosan. Usia anak puan tu dia dah mudah tertarik dgn benda2 yg berwarna. Puan boleh ajar dia guna magnet huruf dan no kat whiteboard. Boleh jugak pakai krayon yg selamat utk baby (jenis washable and organic) main conteng2 kat kertas. Bg dia pegang. Yg ini utk latih motor halus dia. Kadang2 sy main apa2 mainan alat muzik budak2 tu sambil nyanyi2 kat anak. Kena pandai cari idea mcm mana nak attract anak. Kadang sy google je

xpe awak. jgn stress okay🥰. kerap je bercakap dengan baby awak. pastikan awak sebut perkataan penuh. jangan pelat contoh susu jadi cucu. nanti baby akan ikot yg kita sebut tu. jangan campur bahasa semasa berkomunikasi dgn baby awak. kalau awak nk guna bahasa melayu semua melayu. kalau bahasa english semua english. boleh utk tengok screening time. cuma kena bersesuaian. contoh mcm dkt youtube boleh bg tengok mr rachel. masa tengok tu awak kena had kan la. jgn lama2. dia ajar baby sebut perkataan mcm mama, dada. sy bagi baby tengok youtube tu la baby boleh sebut perkataan mama dan dada dgn cpt.

perkembangan setiap anak berbeza,puan...no worries...anak sy setahun 3 bln baru bercakap...anak kita x sama dgn anak org...stop compare anak kita dgn anak org...selagi follow up klinik , perkembangan dia ok...no worries....tp jgn stop komunikasi dgn anak...eye contact dgn anak selalu....

pd sy normal..mungkin anak ade sebut perkataan bermakna cuma kte yg xfaham..kdg dia sebut bukanlah jelas terus satu perkataan tu..ade pelat dan versi baby lg..kena dgr balik apa dia ckp dan kte ulang apa yg dia sebut ..teruskan ckp dgn anak,itu sgt membantu.. itu pendapat sy la ye..

2y ago

oh yeke. baik2 sy mmg perlukan pandangan mommy2 pun. ni anak pertama sy. bila checkup misi asyik tnya anak ada ckp tak sy pula ad anxiety kdg dok risaukan yg tu je

normal .anak saya pun 11m jugak. pndai panggil saya je, tu pun "mii"(mommy). slebihnya dia membebel dlm bahasa dia. 11m kecil lgi, kena slalu borak dgn dia . kkdg kalau sebut cat, sedap, nak dia ikut sikit2. lpas tu bahasa dia je

atas ank jgk..mcm ank sy abg umo 4 taun Bru blh bercakap..mse sblm tu hnye mama papa je..mcm si adik sblm setaun dh blh sebut mama papa..air..nak

anak sy skrg dh dua tahu masih babling. skrg on terapi dekat gh sejak umur 1 tahun 4 bulan

anak buah sy dah 2 tahun tp dia baru pandai sebut maa, mama.. itu je yg dia tahu sebut huhuhu

2y ago

misi kata ok ke mcmtu?