Benarkah perempuan dlm pantang tidak boleh mandikan bayi kerana takut tangan terendam lama dlm air?

21 Balas

jadi siapa yg nak mandikan anak awak? nak harap suami? dia bkn boleh cuti sampai awk habis pantang pun, nak harapkan mak/mentua awk? takkan nak biarkan org tua urus ank awk smpai habis pantang. yg kena pantang tu, jgn angkat brg berat melebihi berat baby awk, tu saja pantangnya. awk nk berendam mcm badak air dkat zoo tu pun takda masalahlah klau sanggup.

hihi best jgk tu kalau ada org boleh tolong..tp xdelah tu mitos je..mak mertua sy xde ikut pantang langsung, skrg umur 63 boleh main basikal n main golf lagi..tp kalau ada org tolong silakan..untunglah kalau boleh pantang betul2..rezeki jgn ditolak hehe..

gila ke hahaha. mana ade cerita mengarut tu semua. sya waktu berpantang mandikan anak saya sendiri elok je x terendam baby lama dlm air... maybe kalau ibu tu meroyan boleh jadi dia rendam anak nya lama2 hahah

mitos je. jangan percaya sgt pantang mcm ni. logik lah. terendam lama tu..xkan la sampai berjam². lgpon mandi baby skejap je. xkan la ibu xboleh kene air kan. nk mandi,makan,basuh tangan n lain²..

Sis. Kalau sendiri mandi pun diri sendiri basah kan ? So apa beza nya klau mandikan baby sendiri meskipun tangan terendam ? Kenapa takut tangan lemas ke ? 🤣🤣🤣

mitos je to .. sy lepas bersalin teroz uruzkn anak sbb duduk ngn mak mertua kn .. siap masak mkn lagi untuk suami . walaupom suami tk minta😅🤣

3y ago

mak mentua sy meniage so tkde mase sgd kt uma .. keluar subuh balekk dkt magrib .. kne belaja uruzkn .. terkial jugakk nk uruzkn anak sbb bnyk bende tak thu maklum laa first bby

takdela. kalau hidup sorang2, siapa lagi nak mandikan baby kalau bukan si ibu. itu mitos sahaja.

🤣 mitos, sy uruskn ank sndri dlm pantang. first baby lg. chill je.. skrg ank dh 2 bulan.

Baby sy, sy sndri mndikan. Xada masalah, ok jer. Lg pun baby mndi bkn nye lama

😂😂x smestinya.. tpi seronok juga mcm tu klu ada yg tlng kn hihi