First Trimester

Berat sebelum hamil dan semasa hamil masih sama 38+kg mcmtu je..normal ke?? takut nurse marah..setiap kli checkup xde perubahan berat..makan selera je xde muntah2 tp berat xnaik..rsau plk kt bby..12weeks.. satu lgi mcm mne nk bg normal platelet ye sbb sy punya platelet rendah..

3 Balas

Platelet tu hb kan? Berapa hb sis? Sis boleh minta nurse pamplet anemia nanti. Dlm pamplet tu ada bgtau mknn utk naikkan hb & mknn yg rendahkan hb. Naikkan hb cth sayuran hijau, seafood, daging etc. Saya 11.7x turun 11.4x sbb kurang mkn mknn berzat besi, selalu minum milo & xmkn ubat iron dlm seminggu sbb bdn xboleh tolerate ubat iron klinik bagi nama ferrous fumarate. Zincofer pun xboleh tolerate. Maltofer pun x berapa boleh tolerate tp terpaksa juga habiskan sbb suami beli mahal & perut x meradang seteruk ubat ferrous fumarate & zincofer.

sama mcm sy sblm ni, msa tahu pregnant berat 38, alahan trun smpai 2kg, nasib baik alahan kjao jer smpai 10w..lpas tu bru slow2 naik berat,,hehe.. sblm beranak berat smpai 54kg😂

Biasa, nanti trismester ke 2 dia akan naik