darah keguguran

Berapa lama ya darah selepas keguguran akan kering?sy dah dkt sbln still ada darah n coklat2 cmtu..sy gugur masa kndungan 11w..ada x cara nak bg cpt suci dr drah nifas ni?

14 Balas

sy pernah jadi...sepatutnya 2 minggu saja...jika keluar lagi refer balik dekat doctor dia scan balik ada sisa yg yak keluar..so kena dnc sekali lagi...berpantang lah lagi dua minggu..so baik pegi jumpa doktor..nanti takut jadi jangkitan pada rahim

4y ago

bila keluar lagi doktor akan scan...mmg kena cuci lagi..nanti ada jangkitan kuman di rahim...sy redha jer la bila jadi macam tu....

2week dah kering drh nifas sis.. Wktu d&c tu doc xde bgtau kat sis ke dah clear. Sebaik doc siap d&c tu, doc scan dl dia xplain kat sini xda drh beku, dah cuci bersih. Pesan doc if masih keluar drh refer balik kat doc d&c sis masa tu

Sy pun baru habis pantang 2 minggu selepas d&c 05.03.2020. Darah nifas sy kejap ada kejap tiada. Bila ada, darah keluar lebat bila tiada cuma keluar keputihan. Skrang dah 4 hari kering tapi tak pasti klau lps ni kluar blik.

Sis gugur turun sendiri ke dnc? Selalunya 2 minggu habis kalau bwh 12minggu ikot pengalaman sy. Kalau lebih dari tu, sis kena check.. Takot jangkitan.. Kena alert bau jgk.. Klau drh berbau tu tanda2 jgkitan kuman.. Ada demam2 x?

4y ago

Sis, sy tkot pendarahan kt dlm.. Sbb sy dnc 10 hari habis dh.. Cuba refer dr. utk keterangan lanjut. Sy spnjg pantang sy ada amalkan minum air rebusan halba setiap pagi tmbh madu.. Keluar habis kputihan jgk semua lpas drh stop..

Sy tk dnc sy keguguran secara normal. Lbh kurang 10w jgk la. Darah sy kering dlm sebulan lebih. Normal je tu. Darah keluar sbb masih ada excess darah yg melekat dkt dinding rahim

Sis, nak tanya masih ada keluar coklat2 lagi x? Sy mggu depan genap 60hari gugur dnc tp still keluar coklat2 ni

4y ago

Hari tu masa hari ke 30cmtu ada keluar ketul besar2 byk darah fresh tetiba. Lepas tu pergi klinik scan perut rahim dah kecut. Tp smpai skrg keluar coklat2.

Minum air asam jawa. Air suam + asam jawa. Jangan letak gula. Amalkan dalam seminggu, inshaAllah darah jadi kering

Takut ada sisa lagi tu sebab dah dekat sebulan darah tak kering. Takde sakit perut? Demam ke?

4y ago

X demam pun. Semalam sy ngurut harini kluar ketul darah pastu kluar drh mcm period

Makan jamu.. or air rebusan... lepas tu berurut... .. Maybe da saki Baki degil xnak keluar..

4y ago

Ya mungkin la..semalam sy berurut harini rasa mcm senggugut dah .

Depend kepada seseorang jgk.. Ikut habis pantang 40+ hari mcm tu

4y ago

Ya... Betul