Berat tak naik

Before pregnant berat 59kg now dah nak masuk 18 weeks tapi berat still naik turun kadang 60 lepas makan bila pagi dah membuang berat jadi 58.9 kadang 59 je lepas makan paling berat pun 60 tu jela, normal ke?

14 Balas

sye pula berat bdn tk naik2 semlm g checkup kne marah dgn misi....ckp sye tk mkn.....sblm puasa 65.4 kg pas je raya berat sye 65.1kg je....padahal sye mkn byk...cukup time mkn....klu rse lapar mkn....sye lg kuat mkn manis2.....berat tk naik kne marah klu berat naik pun kne marah....pastu nnti kne minum gula klu berat naik mendadak....

2y ago

tula kan...kdg2 pikir stress jg kn....tp nk wt cmne...kita mkn setakat mne yg blh je...klu main mkn je hbis kita nt😅

jgn isau mcm sy la mula hamil aritu 6 week berat asyik trun jew..smpai 6 kilo..lpas abeh alahan 17 week bru ad slera mkn berat naek skit2 smpain kne ambk bp lak..skg Alhamdulillah da 38 week berat trun lik sekilo tiap mnggu xkne ambk bp da..nt kne serah diri 6/6 sbb due 7/6 sbb ad gdm diet cntrol..

normal sis..awal lagi. sama macam saya. lepas raya,berat naik 3kg terus 😂. now 23w. nanti 28w nursa cakap kena minum air gula lagi. sekarang kalau mengandung,minum air gula dua kali. masa buat buku pink dan 28w. betul2 dalam di lema ni bila teringatkan air gula 🤣🤣

Normal sis, asalkan berat baby naik. Kalau risau, boleh buat growth scan atau scan 2d biasa untuk tgok condition, berat and saiz baby. Saya pun 59kg before pregnant, bila 18weeks below tak naik mana, sekarang 27weeks dah naik ke 71kg 😅

Saya dalam fasa alahan teruk. Berat statik dan pernah kurang dari sebelum booking. Now 14 weeks. Nurse kata takpe, sbb faham biasanya ibu2 mmg ada alahan ketika ni. Jadi appoinment lg sebulan nurse kata cuba naikkan 400g

elok tak naik sgt sis..saya ni setiap kali check naik melampau²..pernah 4kg terus.. x memasal kene rujuk ke pakar nutrisi.. alhamdulillah nasib x sangkut gdm or high blood.. dah x tau nak kawal camna lagi..

jgn risau berat x naik.. sekali naik nti ssh nk turunkan 😂.. 2bln tiba2 berat saya naik mendadak 3kg+ lps raya.. huhu.. bln depan kena chk gula.. dlm dilema skrg ni 😂

2y ago

sama saya. masa check bln puasa saya turun 3.4 kg berat. lepas raya saya checkup di klinik naik 4.3kg. masha Allah. seronok betul ye berat naik tuu. adehh. dah kene minum air gula nti 28.6. hrp baik2 saje la. moga3 tak tersangkut.

Selagi berat baby ikut progress normal sis.. sama mcm sy skrg.. berat tak naik , skrg dh nk masuk 8bulan.. tp alhmdllh baby ikut progress.. so doc ckp tak perlu risau kalau baby ikut progress☺️

normal tu sis. saya sampai 19weeks berat maintain dari before pregnant. start 20weeks naik mendadak sebab raya. 3 minggu naik 3kg 😅. Next week nak kena minum air gula, risau pulak sangkut.

ok je sis. asal berat baby ok. Sy pn 6bln. sblom preggy 50. skrg 51. tu pn Ade turun sbb alahan terok. ni baru naik balik