8 bulan masih makan nasi blend

Normal ke bayi 8 bulan masih nak nasi blend? Saya ada lah intro nasi lembik. Dia tak makan sangat. Gagging lepas tu nangis terus tolak sudu. Lunch tadi saya hidang nasi blend macam masa 6 bulan dia makan banyak suap. Dia tak tumbuh gigi lagi. Suap nasi yang dewasa punya pun dia luak balik. Macam mana ya nak bagi dia selesa dengan tekstur baru? Saya juga risau nak bagi finger food. Kadang saya takut kalau dia gigit banyak (ketulan besar sekali gigit) lepas tu dia telan. Takpe ke? Tq

5 Balas

sy lagi sedih. ank sy dah 10 bulan. tapi still makan bubur. bapak dia tak bagi makan benda selain dari texture bubur. sy pernah je buat macaroni, bubur tak blend, scrambled egg, anak boleh je makan. ada la gagging. tapi tu normal la kan. bukannya choking. tapi kalau depan bapak dia, sy buat mcm tu, sy plk kena marah. hmmm. sy ikut jelah dia. kang jadi apa2, kite plk yg disalahkan. kalau bapak dia kerja, sy bagi je makan mcm2 ikut kesesuaian texture baby. kdg2 jadi gaduh sebab ni. sy takut baby jadi picky eater . nak bubur je smpai ke besar jenuh laa. pastu mula la org akan salahkan mak sbb tak pndai bgi makan kt anak. padahal mak ni ikot ckp laki. semua benda salah mak

1w ago

mkn bubur bkn setakat ada risiko blh jd picky eater tp blh jejas pertuturan, blh jd speech delay plk sbb gerakan mulut tak kuasai

Baby nangis sebab dia belum ready nak terima tekstur baru. Dari bubur blend tu sis tukar kpd blend kasar mix dgn yg blend. Dh terima yg tu, baru ns lembik. Cuba pagi baby mood tak okay, cuba petang pulak. Insyaallah, lama2 nanti baby sis pandai. Takde gigi pun xde mslh sbb gusi dia kuat. Finger food bg ikut potongan yg selamat utk dia mkn dan pegang. Baby gigit byk sbb dia tak pandai lagi nak agak, kalau dia tak boleh telan, baby akan keluar kan balik. Trust your baby.

1w ago

Oh!! Faham dah. Jadi kena slowly tukar dengan mix texture rupanya. Alaaa tak terfikir pun. Terima kasih banyak puan. Saya cuba lagi sampai anak biasa. Harapnya baby tak telan la besar-besar. Saya kadang sorang je kat rumah. Huhu

Both parties kena ada readiness (mom & baby). Awak kena belajar dan tahu perbezaan gagging dan choking. Belajar finger food texture yang sesuai dengan readiness anak awak. Tipsnya just keep offering and jangan paksa. Hari ni anak luak, it's okay. Esok cuba lagi, dan lagi dan lagi dan lagi sampai lah anak boleh terima. Good luck💪

1w ago

Ni saya share reference saya for more details from IG @feedingtinybellies https://www.instagram.com/feedingtinybellies?igsh=ejdlbzRjOHl0Zmw4

belajar dulu puan utk persediaan sendiri. selalunya gagging tu normal dan its good. sediakan makanan yg cukup lembut utk anak. bubur halusssss pun boleh buat anak gagging. bahaya gagging kalau maknya yg gambra... btw bab gigi tu anak sy 1y2m muncul gigi 1st dia, nasi butir kita mkn tu anak sy mkn masa 8m

1w ago

taknak mkn stop, nti offer balik. if tak boleh tiap masa mkn sediakan atleast 1x.. kalau sy anak tk mkn ayam besar, tp kalau hancurkan tu dia mkn, tetaplah ayam besar ada dlm pinggan dia walau sekadar jd hiasan je. tetaplah hari2 try jgk offer "ayam sedap niii tgk ibu ayah mkn sedap", walaupun masih nanak...

baby 8m dh blh intro finger food. sis offer yg lembut2 dlu mcm buah naga ke, betik ke , fries ke (buat sendiri). or biskut baby.

1w ago

Noted puan. Kalau halus macam kentang goreng kfc tu takpe la kan? Ingat nak try dengan buah labu