Anak tolak makanan, apa lagi nak buat. Mama buntu..

Salam mommies. Anak saya ni dari baby susah makan. Saya tak pasti punca dari mana. Dia first diberi makan oleh cikgu taskanya, cerelac. Saya tak sempat lagi introduce bubur kosong masa tu sebab saya fikir akan start bagi makan pada hujung minggu masa saya cuti. Tapi cikgunya dah bagi dulu, kesian katanya anak tengok kawan makan 🥲. Lepas tu saya try bagi macam macam puri, bubur, buah2 semua dia reject. Dia cuma nak cerelac je.. Sekarang dia dah 1y5m, masih reject food.. kalau makan pun 2-3 suap je paling banyak. Bagi dia makan sendiri pun dia tak berapa nak makan pun, dia main je makanan tu. Lepas tu dia campak je. Nak susu je.. perut dia selalu angin, kembung. Sekarang kalau makan pun lepas setengah jam mcm tu dia akan jolok tekak dan muntah. Sebab dia kurang makan, dia mcm speech delay, belum ada any words, masih babbling je. Saya tak tau nak buat macam mana dah. Ada ke mommies lain yang pengalaman macam ni juga?

2 Balas

anak sy pun sama. klau mkan pun berapa suap je. tp dia fav makan buah naga.. cuba sis try n error bagi je kerap2.. contoh klau sis mkan sis bawak dia join mkan sekali.. ada masa2 sis bagi je dia cuba mkan sendiri.. tp yg paling berkesan utk sy tu bila ramai2 mkan dia pun mkan.. btw anak sy pun mkan cerelac juga.. tkde apa pun sis as long as dia kenyang sbb klau dia dah reject real food takkan nak biar perut dia kosong kan.. tp sis selang seli kan juga real food dan cerelac moga dimudahkan urusan sis

Waalaikumussalam wbt Saya rasa better jumpa doctor mintak refer pkar knak2, pakar pemakanan, occupational therapist and speech therapist Masih belum terlambat Anak sis belum 2thn so masih ada masa