Pernah tak si kecil kena sakit mata?
Voice your Opinion
Pernah
Tak pernah

20902 respon

38 Balas

pernahh 😭 masa anak sy umur seminggu haa..sakit mata yg smpai tahap taik mata yg lembik tu buat mata dia takleh bukaaa.. dan smpai kluar air mata darahh 🤧 mula pegi klinik swasta, tak jalan ubat titik.. pegi kecemasan, doc suh balik & tggu sebulan kalu tak okay dtg balik.. tapi mmg takleh sabar sbb mata anak makin teruk, last pegi kkia.. doc trus set kan appt dgn pakar mata... setiap 2 mggu selama 2 bulan lebih kena pegi jmpa dr.. masa second appt tu, da dpt result rupanya kena infection persekitaran... dpt ubat titik mata yg jenis krim tu.. alhamdulillah da sihat.. da 5bulan da pon.. mak2 yg mana tgok anak sakit mata gituu, trus je bawak jumpa pakar mataa.. bahaya sngt kalu biar.. oh ye, sy titik gak susu badan.. tapi tak jadi jugakk.. tu yg ghisauuu 🥺

kalau mata baby merah , ada tahi mata. seeloknya trus bawa g klinik. nanti dktor bg ubat titis mata. nak bersihkan mata guna kapas yg lembut basahkan dengan air. jangan kesat kuat slow2 je. lama2 mata baby baik. kena rajin bersihkan. biasa baby klu dah main air liur. hisap jari masuk mulut. lepastu baby kesat dekat mata. sebab tu berlaku jangkitan pada mata.

hdjjdhfjhjfjhckxhdjchfdjjfhdjkfnfkf fnkfnfjfn bfkdbf fbdlfnbf f chmx d cmcm xjd djdn jdmdbffnhxjbjdbfjchxjhjjdhhvdjdhcjdj dnnd xnd cnnc xndjd md mx ms dknx lam xmn x nksm msmxn dnd fjnejcmskd bemndmn ndndbfmc x c s c c x x zx c x x x x x x x x jjaojow dnpsbfimsbfj jdndidjdnkf

Kenapa ye ? Anak sy dari lahir sampai ke harinie mata berair sebelah kanan . Bawak ke KK doc cakap normal . Bawak swasta cakap punca anak sy kalau sesema dia mata akan berair tapi hingus tak keluar dari hidung ? Mata tuh berair sampai gatal2 anak saya

6mo ago

sme anak sye. mata berair n jdi taik mata. hidung sumbat bila sedut sndri tak keluar lendir bunyi ade seakan selsema bwak g klinik swasta doc diagnose alergic. dr lhir smpi skrg masalah hsung tersumbat n dea slalu tenyeh2 hidung sb gatal.

sy ank sakit Mata masa Susu badan dah terputus..jd ibu mertua sarankan titik ngn air coway yg penting bkn air paip.. alhamdulillah Makin lama Makin hilang..terjadinya sakit Mata sbb bg makan telur hancur..Rupanya ank Alah telur kuning..😭

time baby sa skt mata sa guna setetes air susu bdn letak dlm mt ank stiap awal pagi dan ptg seblum mndi dan rajin lap matanya dengan air suam agar terjaga kebersihan mata ank,😍

Ms awl lahir ada..alhmdulillah ok..lepas alirkn dgn susu bdn..sbb susu ibukan ada antibiotik or antibodi yg sgt baik utk bby..sprt mana yg Dr zubaidi penah share dkt blog nya bg rawatan utk baby😘✌

Pernah masa anak 4bln++. Ikut petua guna letak Susu ibu, tapi making bengkak Dan merah. sudahnye kena pegi hospital mata kena cuci. bila teringat kena cuci tu, ngeri. kesian baby

anak sy masa 2 bulan jenis mata bertaik & berair.. sy x berani letak pape.. cuma lap jer... lama2 dia baik sendiri.. risau jugak kan anak pertama.. tak tau pape.. heee

anak sy 4 bln ade mom2 tau k ape yg bt bby kembong perut,n ape mknan yg ibu mkn bt ank jadi kembong perot ,sbb bby minum susu badan je...x tau da nk bt cmne,ank kmbg ...

2y ago

saya pun full menyusu badan setakat ni saya makan je mana2. anak tak kembung, saya selalu buat tummy time, urut perut dan senaman kaki.