Adakah bayi pramatang sering muntah susu?

Select multiple options
Ya
Tidak

388 respon

8 Balas

ya and depend.. mcm anak saya dlu muntah sebab dia tak boleh terima susu formula dengan cirit birit nonstop hingga drop berat badan serta perlu on oksigen semula dan antibiotik bila keadaan dia tidak stabil ..selepas bg minum susu bdn alhamdulillah baru dia ok dan berat dia kembali naik mcm dia lahir 2.1kg semula lepas drop byk hingga jd 1.8kg sbb tak sesuai dengan susu formula yg diberi iaitu susu formula khas bg bby pramatang....lepas dari kejadian tu dia dah ok hingga bsr. hanya tinggal di nicu selama 2 minggu .. lepas bg susu badan berat dia naik dengan jayanya..sbb susu bdn baby senang hadam berbanding fm nk pula bby pramatang sgt fragile jd perlukn lebih perhatian dan sgt sush nk jg dlm 2 bulan selepas kelahiran..silap sikit kita blh kehilangan dia selamanya.

anak sudah 5bulan genap tapi masih belum berminat untuk meniarap sendiri tanpa bantuan. ada tips2 supaya sy dapat bantu anak sy termotivasi utk meniarap. ?

2y ago

tips letak mainan sekeliling dia.. biase saye letak card2 abc ngan gambar time dia meniarap..ni yg biase buat la

Tak juga. Sbb anak sy pramatang ok je. I think it depends on how we feed them.

2y ago

Sy dulu, sy selalu sendawakan baby sy. Sy tak pnh bagi susu tgh baring.

Anak saya 34minggu kuat susu . Cepat jugak membesar 😊

2y ago

Alhamdulillah

mungkin sbb xpernah alami anak pramatang

Ya, sbb organ sedang develop

tak pasti

Depend