Anda pernah beri bayi bawah 1 tahun makan madu?
Voice your Opinion
Ya
Tidak

9049 respon

38 Balas

Soalan tentang madu: Kenapa doktor-doktor perubatan tidak bagi galakan bagi bayi yang berumur dibawah 12 bulan makan madu? Jawapannya: Madu asli tidak ada bakteria dan kulat sebab bakteria dan kulat tak boleh hidup dalam madu asli (jika benar ini madu asli laaa). Tetapi ada sejenis bakteria clostridium botulinum yang boleh membiak melalui penghasilan spora. Selalunya spora ini berada di dalam tanah. Kadangkala spora clostridium botulinum boleh terdapat di dalam madu asli. Kajian di USA menunjukkan mereka menjumpai spora ini di dalam 10% madu asli di USA. Disebabkan bakteria ini tak boleh hidup dalam madu asli, spora ini pun tidak boleh bercambah di dalam madu asli. Tetapi, jika spora clostridium botulinum masuk ke dalam usus bayi, ia boleh bercambah di dalam usus bayi yang masih belum matang. Bila spora bercambah, ia mengeluarkan botulinum toxin. Sistem penghadaman yang matang bukan hanya boleh melawan spora ini tidak membenarkan spora ini bercambah, tetapi boleh juga melawan toxin yang dikeluarkan setelah percambahan spora ini. Sistem penghadaman bayi di bawah umur 12 bulan belum lagi matang untuk melawan toxin yang keluar dari clostridium botulinum dan penyakit yang bayi dapat dinamakan infant botulism. Toxin ini ialah neurotoxin, iaitu ia menyerang saraf yang berhubung ke otot-otot bayi dan ini boleh menyebabkan kelumpuhan atau gejala-gejala ini: 1) Bayi yang lemah 2) Bayi yang tangisannya sangat lemah 3) Bayi yang tak telan susu dan boleh tersedak 4) Bayi yang tak boleh membuang dan tak berak 5) Bayi yang kurang bergerak dan lembik kerana toxin ini boleh menyebabkan bayi lumpuh 6) Pernafasan terganggu dan perlukan kemasukan ke unit rawatan rapi untuk bantuan pernafasan Rawatannya ialah antitoxin untuk mencegah kematian bayi dan bantuan pernafasan jika diperlukan sehingga sembuh. Gejala ini sudah dilapurkan di 26 negara di 5 benua. Masalahnya antitoxin ini mahal dan tidak boleh didapati di semua negara yang membangun. Sebab inilah cara terbaik untuk mencegah infant botulism ialah jangan berikan madu kepada anak-anak sebelum usia 1 tahun. Ini bukan masalah madu asli yang berkhasiat, tetapi masalah toxin dari spora clostridium botulinum yang boleh bercambah dalam usus bayi yang belum lagi matang untuk melawan toxin ini. Semoga ilmu ini bermanfaat.

ikut diri masing2 ada yg kata xbole ada yg kata boleh.. bgi saya selagi tak memudaratkan takde masalah.. anak masing2 kan.. siapa kita nak menentukan itu boleh n ini tak boleh kepada anak orang.. ya memang saya bukan dr tapi kita pon bukannya bagi sampai satu sudu besar pada baby 😌 bagi pon waktu batuk bukan hari2.. kalau rasa xyakin tak payah.. simple!

Kenapa ada parents yg siap bangga eh bagi madu kat anak bawah setahun? Bahaya bagi madu utk anak bawah setahun. Yaa betul makanan sunnah, tapi tak sesuai utk baby. Marilah jadi ibu bapa yg berilmu.

Saya alhamdulillah bagi je madu dengan air zam2. Tawakal lah kan. Apa pun jadi sebab Allah bagi ujian dan rezeki. Lagi pun tu makanan yg disebut dalam alquran dn sunnah.

pernah bagi. tapi 1 sudu baby kecik tu jer... alhamdulillah xde apa plk. xthu pulak x elok.. tapi madu bkn ke makanan sunnah juga?

3y ago

tapi tidak sesuai untuk baby.

Pernah bagi kalau anak tak sihat. Masa nak masuk setahun. Saya bagi sbb madu tu makanan sunnah

xboleh sbb dia ad sjenis kuman y x sesuai u bayi..kalau cmpur air pn sama jgk..kuman tu ttp ad..

Saya pernah bagi masa anak batuk teruk. Hujung sudu sahaja

pernah,masa tahnik anak. bagi hujung jari je letak kat lelangit baby😄

Pernah terbagi 1x.. Lepas tau xboleh untuk baby. Terus tak bagi dah.. Huhu