Tadi minum air gula..dan dapat tahu saya ada kencing manis?

Baru thu ada kencing Manis ..family saya memang xda kencing Manis. Lepas tu doktr suruh datang lagi cek darah hari isnin ni. So malam ahad ni pukul 10 kena puasa lagi. Saya nak kena makan makanan apa je ea bgi kurang kn kncing Manis ni dlm masa terdekat ni ?

2 Balas

Normal lah sis klu wanita hamil ni ada kencing manis Masa pregnant, sbb kan hormon kita ..so dia mungkin bsifat smtra.Tak perlu risau...just jaga cara makan, cuma tu lah klu ada GDM ni mmg jenuh sikit sbb kena buat bsp 2kali sbln sehari kena 4kali check bsp.Slgi bacaan Masa tiap kali dtg bsp tu ok, mudah2an nurse Tak kan bising.masa bsp bacaan sis tetap Naik juga, bkn skdr refer doctor je nanti, kena buat suntikan insulin lagi lah jenuh...sbb tu kena jaga makan, klu boleh tgl kan terus mkn makanan yg manis2, klu teringin sangat nk mkn pun kena had kan kuantiti ,sbb hormon kita pregnant ni mmg tak stabil... bila bacaan Makin Naik, bkn kencing manis je nanti...tekanan darah tinggi pun kunjung tiba, lagi bahaya.

Pagi breakfast roti wholemeal. Nasi mkn segenggam je, lauk byk xpe. Mkn epal hijau lps mkn nasi..minum air kosong sj

4y ago

Sama2. Susah mula2, tp nnt akan terbiasa. Cheat day kadang2 ok je, cover balik dgn minum air byk n epal hijau. Kalau rs bosan asyik order air kosong, try epal hijau+celery tanpa gula. Sedappp