Kencing manis

Hi mommies..nak tnye ni..klau sejarah family mmg tak ade yg kencing manis kan..then time prggy tibe2 kencing manis,sbb ape ehh..ape je sebab blh kne kncing manis tu..sbb ade kwn ckp sbb sejarah family hsband yg ade kencing manis tu yg ade kncing mnis time prggy..ade pula kwn yg ckp xde kne mgne dgn sjrah hsbnd yg ade kncing manis..kdg takut pula bila dgr bab2 kncing manis time prggy ni🤦‍♀🤦‍♀dah ler nxt mnth nak kne mnum air gula..mkin takut pula dgr

5 Balas

Tak semestinya family yg ada kencing manis tu boleh dapat kat ibu mengandung. Ada yg takde kncing manis blh kne kncing manis masa mengandung. Tapi kalau kena masa mengandung dipanggil GDM ya sis. GDM bermaksud Gestational Diabetes Mellitus. Time ni gula tinggi dlm badan disebabkan pregnancy. Pemakanan kena jaga. Makan macam orang biasa suku suku separuh tu. Control portion nasi. Masa pregnant, bby membesar dalam rabim so lama akan compress usus dan organ dalam kita. So akan menyebabkan digestion/ pencernaan makanan ibu slow. So masa pregnant control makan gula, manis2, pengambilan karbo. Banyakkan protein sayur dan buah. Jaga makan je sis minum banyak air kosong. InsyaAllah ok tak kena GDM

ni ats bdn masing2, boleh ke tak organ awk proses air gula dlm masa singkat. klu boleh process, kira organ awk dlm keadaan baik. family history pun dikira sbb berisiko utk dpt GDM masa pregnancy. fmly sy tak ada kencing manis, fmly husband ada...kebetulan sy obes so kena minum awal. alhamdulillah 2 kali minum semua tak sangkut.

Faktor GDM - Umur 25 tahun ke atas - Family history (ni keluarga awak tau. Takde kaitan dengan suami awak. Sebab u guys bukan satu keturunan) - Berat badan (obese) - Penyakit kronik yang di alami ibu mengandung.

ni ats bdn masing2. klu bdn awk blh tapis manis air gula tu...pass lh. sejarah family tu main peranan sbb blh jd faktor.

Atas badan juga. Saya sejarah fam semua ada kencing manis tp sy tk sangkut gdm hehe