STRES...Apa yg perlu saya buat????

Baru mula berpantang....bby baru umur 5 hari..selepas bersalin excited nak bg susu badan....bila dah 2,3 hari...mertua dah mula bagi susu tepung....sdangkan susu badan dah mula berair...last2 jdy bengkak...pastu baru petang tdy dia bgtau suami brcadang nk bg cemelac...usus bby masih kecik kot....nak bawa bincang...nnt ckp kita xhormat dialah....sedih hati saya sebagai seorang ibu....kita nk yg terbaik untuk bby kita... Apa yg perlu saya buat???

27 Balas

Mak mertua, biasalah sis, saya phm, penting jgn stress, kdg keadaan tu buat kita jadi stress, pertama rilex, buat tak tahu, ank kita, pape masalah kita yang tanggung, jgn risau tak ada, jgn stress, mesti ada susu, yakin susu akan ada untuk anak kita, jgn bagi minuman lain, bagi sumbat jek, dulu sy pun mcm tu, ada tu mcm2 susu yg dibeli, sy buat tak tahu sya tetap bagi jek, mmg dia ngis, xkuar sis urut2 sikit payudra tu, makan kena jaga juga, pastikan makan makanan yg banyykn susu mcm lobak putih, susu kurma, lain2, bagi jek walaupn bby nagis, xperlu susu lain, lama2 tetap ada, saya dekt 2 mnggu juga bru ada, tpi tetap sumbat, kalo bby hisap susu xda, sis picit urut payudra tu bgi susu kuar pastu suap sikit2 dekt mulut bby,

Masa sy pantang kt rumah mentua pon mcm tu.. Mentua hari2 sruh husband beli nestum sbb baby slalu nagis.. Dia ckp baby lapar.. So dia sruh beli nestum campur susu sbb die ckp dlu anak mak minum nestum jgk awal2.. Sy xnk mlawan dia so sy senyap kkdng ye kan jugak la, tapi sy ckp dgn husband, klau awk rasa x syg anak, xsyg bini, prgi la beli.. Nnti klau dah xde, mnyesal pon xguna lagi.. And bagi die artikel psl ank meninggal sbb bagi makanan di awal usia.. Alhamdulillah die dengar.. Bila mentua suruh siap bagi duit, suami ckp dgn mak die, nnti laa.. Tapi smpai ke sudah xde nye die beli.. Hihi

Sy lg best.. Buat tk tahu je.... Asl blik kg dia ckp bg air msk... Sy buat tk thu.. Suami pon thu bdk tk bole... Dan suami tkot nk bg susu tepung...... Last suami kata tunggu umur dia sebulan br bg susu tepung... Da bg susu tepung tgok sy jd mls bgun mlm nk susu dia smpai bengkk nenen smpai opret la...ni mngndung no2 nk bg je susu bdn slgi ad.... Bby menngis mergm tk semestinya tk kenyng. .

Kita ibu. Itu hak kita.. Situasi cm sy jugak laaa.. Mil sy kalut jugak bab tu. Dok bandingkan dgn cucu dy yg lain... Kan bby saya kuat meragam.. Mil ckp. Mungkin ta kenyang la ap la.. Pdhal mmg cm tu dah.. Budak2 kecik kan. Cadangan mil sy tu nk cmpur susu ngn nestum baby . Haduii. Masalah bila balik umah mil . Itu cara dy. Ni anak kita. Cara kita.. Lgpun usus dy ta ok lgi untuk bg..

ank hak kita,kita yg mengandungkan knapa org lain yg buat kputusan utk kita sakit bersalin pn xhbis lg..mcm sya pekak kan telinga je bila ada suara2 sruh bg susu formula..mula2 ada jgk try nsb ank sya reject susu botol n until now masih bf lg..ank bila dah masok setahun boleh nak ajar susu formula tp waktu skrg ni susu ibu..lain org lain cara nak membeasrkan..sis jgn stress2 n rilex

Percayalah.. selagi ada peluang bg susu bdn, jgn lepaskan peluang... akan byk moment2 indah time anak menyusu dan perkara yg selamanya diingati.. bonding ibu anak terlalu kuat... kalau dh berusaha, tp xde susu, xpelah.. bukan rezeki.. tp jgn saja2 putuskan sbb org ketiga atau malas.. kesian anak tu...

Ckp dkt mak mertua bg susu bdn duit x hbis.. Klu bg susu tepung nanti nk kena kuar duit.. Psl apa mak mertua plak yg over sngt nk sibuk hal ank kita.. Kita yg tentukan apa yg terbaik untuk ank kita.. Jgn duk ikut la bg je susu bdn.. Susu tepung tu bancuh bg mak mertua mnum mlm2..bg lena tdo..

Dalam Islam pun ade jenis najis mukhaffafah. Air kencing byi lelaki bwh 2 thun yg eksklusif mnum susu ibu shj. See. Dh smpi umur mcmtu pun xperlu pun mkn bnda lain selain susu ibu. Tkkan la bayi bru lahir dh dikata lapar. Pelik perangai yg suka2 nk decide utk ank org ni.

Faham keadaan sis. Sy mak mertua suruh bg minum air suam sikit. Campur susu formula. Pdhal susu bdn sy da byk.. jd sy tipu cakap da bg susu formula. Air suam pon da bg. Sebenar.. xde pon bg 😂. Xpelah tipu sunat. Untuk jage hati dan jage anak sndri jgk..

Klu susu bdn sis bnyk, pam susu buat stock sis simpn dlm peti beku n tulis tarikh n mase, biar bg nmpk mk mntua sis2, susu bnyk xprlu nk bg susu fm, mmg dh rezeki ank nk mnm susu ibu,Allah akn permudahkn, jgn putus buka surah al-hujurat utk perbnykn susu bdn sis