9 Weeks Pregnancy.

Baru la tahu betapa dugaan nya bila mengandung. Dgn alahan, muntah, sakit kepala tak boleh tido. Boleh dikatakan hari2 menangis sebab badan ni tak boleh nk makan itu ini sebab lepastu mesti muntah. Husband kadang sampai giveup tak tau nk buat apa. Ada hikmah jugak PKP ni jadi suami selalu ada kat rumah. Tapi sebenarnya sy salute kan ibu2 yg mengandung kat luar sana tapi kena handle alahan, morning sickness yg melampau walaupun dia bekerja. Sy yg housewife ni pon rasa nk pitam dah. Moga allah swt permudahkan urusan ibu2 yg hamil ya ☺️

27 Balas

Ms sy ank 1st dlu,loya je manjang...bole tahan lg....tp yg pling xtahan bila sakit kepala Allah sj yg tau...tiap masa dan ketika kepala sakit mcm nk pecah...ubat xberani nk mkn...tido sakit.. Bngn sakit...jalan sakit...nangissss je...kwn ada syorkan sy...beli cool fever adult...tampal kt dahi...tampak kokyok tepi dahi (yg utk sakit kepala tu)...alhmdulillah sakit kurang...sb sejuk kan....

4y ago

Ohh yeke. Sy pon ada sakit kepala makan panadol je tu pon sebab doc yg bagi mkn. Sy 1st time pregnant tak tau pon mcm mana nak handle. Yg tau nangis jee. Memang dugaan nk jadi ibu ni..

Alhamdulillah.. Sy baru je Lepas fasa tu. Skrg dah masuk 2nd trimester.. Dah rasa kurang skit alahan. Cuma sesekali Ada rasa payau dlm mulut. Pregnant kali ni sering kena sakit kepala. Allah je yg tau. Smoga smua ibu2 tabah hadap fasa pertama ni.

4y ago

Iya sis. InshaAllah OK nnt. T. Ksh sis atas doanya

Alhamdulillah. Sy dh terlepas dr semua tu. Alahan dr 1st - awal 2nd trimester. Nsb baik dpt bos yg jns memahami. Husband pn lps hbs keje, trs dtg ofc sbb sy mmg tk larat nk drive. Pnh sekali sambil drive sambil muntah. Menangis² dlm kete.

Sy da lepas dah siksaan morning sickness ni..skrang nk msuk 3 bulan..hanya tuhan tahu makan xlalu..sakit kepala..loya tekak perut lapa.tp nk muntah.bdn lemah..kena kuatkn diri pegi keja..sabarlah sis..smoga pahala buat kitaaa..

alhamdulilla saya baru lepas fasa tu. nasib la alahan jadi masa pkp, so kerja dari rumah ja. husband pun ada. selalu nanges sbb xboleh makan even lapar. tabahlah yeee . xlama lagi habis la fasa tu. enjoy your journey

4y ago

Sama lah kita sebab pkp suami ada kat rumah. Mmg nangis tiap mlm sebab sakit kepala, muntah2 semua. Moga kita dgn baby sihat in sha allah ☺️

Alhamdulillah.. dri 1st smp 2nd xde alahn & muntah2.bgun pg shat walafiat pi keje.. cuma waktu mlm je rsa x larat.. arap2 xde alahan smp bersalin. mgkn hikmah sbb pjj ngan en suami, ALLAH permudahkan semuanya..

4y ago

Alhamdulillah rezeki tu takda alahan. Sy mmg respect ibu2 yg mengandung tp bekerja mmg kuat lah. Moga sentiasa sihat ya 😊

Teringat waktu first trimester hari tu, loya2 dan tak boleh bau ayam goreng..bau je mesti muntah2. Apatah lagi masa tu tengah kerja kfc, bertabah jelah.. Bila ingat balik, rasa kejap je waktu berlalu.

4y ago

Allahu. Lagi lah teruk bau ayam tak boleh, sy ni bau perfume je mmg failed. Bertabah lah nk jadi ibu mmg byk dugaan ya ☺️

Betul sis seksa dia lain. 8 minggu pregnant ni makan apa pon tk lalu. Sakit kepala dgn keja lagi. Nk tido susa kena kalau esoknya shif pagi allahuu.. badan rasa lain sgt sedih pon ada

betul lah sis...sama dgn saya...saya dr awal prgnant smpai skrg dah 14weeks pon xstop lagi...masa sblm musim pkp asyik mc je hahahah...ni tak tahu nak naik kje macam mne hahahah

Sama la sis, saya pun bgitu asal berdiri ja rasa pening , lepas tu lapar bila mau mkn nasi, nasi tu tak bole masuk dlm mulut, terhidu bau lauk pun mau muntah sdh ,