16 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
VIP Member

kalau mcm puan rasa masih nak direct bf ank..masih blh puan usaha dengan cara jumpa doc pakar.. nnti doc blh bg pil untuk reset balik adakan susu badan..dlu ms sy g klnik dlu lepas bersalin ms tu ank lahir prem..doc tnye mommy target nk nyusu ank umur smpai berapa..sy kata 2 tahun lebih .doc kata..ok kalau la dlm 2 tahun tu tiba2 susu drop..tp mommy msih nk susukan ank..doc blh bg mommy ubt....jd nnti puan try pergi klnik pakar sakit puan consult dgn doc di sana..in shaa Allah doc dpt mmbntu puan.. kalau andaikata susu fm xjuga sesuai dgn ank..puan blh try mcm sy bgtw ni..dlm ms yg sm..puan blh try follow ig..pakar lactating ni . alhamdulillah sy brjaya susukn ank hingga umur 2 tahun 1 bulan.. byk ilmu yg dia share di sana..yg dpt mmbntu pd kita yg pertama kali jd mak...mg dpmudahkan segalanya .aamiin

Baca lagi
Post reply image

boleh simulate susu badan dgn mkn ubat tahan muntah..motilium.. boleh cari kat farmasi...saya mkn utk dpt susu badan mase ambik anak angkat 6 thn yg lps..tp kena rajin pump 6 kali sehari...kena 1 bulan konsisten berhasil..

1mo ago

Saya pernah try ubat tu sbb susu badan pun mmg kurang dari awal , kalau ada susu badan pun baby susah nk melekap sbb sejak lahir lagi kena warded lama sbb jangkitan kuman and jaundice , bila discharge nk bagi susu badan pun susah sampai susu kering , bila bagi botol nk pulak, cuma susu formula byk yg tak serasi

saya pun pernah alami situasi ni .. sangat2 stress... dan secara tiba2 je masa 11 bulan dia accept susu dutch baby selepas macam2 susu saya cuba untuk dia... dan sekarang fully dutch baby...

1mo ago

sekarang bagi Dutch baby, nmpk mcm ok je dia minum Tapi setiap malam Tu kena kejut minum , kadang bagi 2oz je utk 3bulan ni, tapi dia tak meragam apa kalau kita sumbat lagi dia menangis, cuma risau je berat badan makin turun

sis, sya pon 2weeks je dapat bf . sya first mom jugak . hospital sarankan minum susu snow . alhamdulillah, baby sya tiap ii bulan naik 1kg . mmg terbaik . boleh tawakal .

alamak sama la anak kita tapi susu dutch baby paling serasi, cuba try similac pulak. ada jugak yang mcm enfalac gentlease tapi nama dia similac comfort.

1mo ago

Nampak mcm anak saya serasi susu Dutch baby Tu Tapi dia setiap kali sua puting dia mcm uwek uwek Tapi lepastu dia minum je

Kalau rasa baby suka dgn satu susu tu tp sembelit cuba try lebihkan sikit air masa bancuh susu, jgn bancuh pekat sgt

Maybe baby tak sesuai susu lembu, cuba try susu soya atau susu kambing... Banyak jual kat pasaraya atau farmasi

Hi sis boleh cuba guna similac lactose free, atau pun similiac total comfort. Cuma susu ni agak pricey sikit

VIP Member

Anak saya nan pro baru okay.. naik mendadak smpai overweight.. skrng pakai enfagrow baru xnaik bnyk..

sy guna similac neosure khas utk tambah berat badan..alhamdulillah kjp je naik