Pemakanan Ibu Hamil

Baik mengaku siapa dekat sini main langgar je nak makan apa waktu pregnant 👀 Haa cepat, bagitahu Min apa makanan/minuman yang Mommies tak patut ambil waktu mengandung tapi buat-buat lupa hehehe...

Pemakanan Ibu Hamil
34 Balas

saya walau craving sushi , jajan , maggie , makanan manis2 , pizza . saya sanggup tahan demi kesihatan beby.Saya sampai scrool laju2 tiktok kalau ada makan yg bahaya utk beby lalu kt fyp, takut kempunan terliur tgk makanan .saya rela tahan nafsu saya dari dapat beby tidak sihat atau ada masalah kesihatan semasa hamil disebabkan oleh salah saya gagal kawal nafsu saya ketika mengandung.Tahan jela skit selama 9 bln ni . demi beby kan ..yg pnting lahir ckup sifat , sihat walafiat.

megi pedas samyang.. sushi..burger..yongtaufu (processed food), air blue soda.. latte.. teh.. ok tu jela.. tp tak banyak. sekadar rasa2 n kadang2 je.. 🤧 tp healthy food xtinggal. vitamin2 n makanan sunnah makan selalu. checkup kk pun alhamdulillah result semua ok setakat ni. semoga baby baik2 shj dan dipermudahkan bersalin tanpa apa2 komplikasi aamiin..

banyak makanan kena pantang huhu. klau teringin bolelah skli skla. air kelapa mmg favourite, klau dlu2 blik rmh mil dptlah mnum hari2. 2-3 gelas bsar. time dh pregnant 1st trimester tringin sgt mnum air kelapa tapi org tua tkbgi. so suami curi2 bgi mnum itu pn skdr rsa hjung lidah.

2mo ago

air kelapa blh mnum ja wlaupon awal pregnt,mil sy xbg jgK mnum air kpla tp tok dgn mak sy bg ja mnum ,,sbb air kelapa bagus untk pregnt so xjd mslah

Milo, horlick, makanan pedas bersambal, sosej goreng , sosej rebus, burger, roti canai, ulam-ulam, agar2 rumpai, makanan seafood, mee goreng2 ayam berminyak, bnyk jugak mkn masa mengandung pastu berat naik mendadak terpaksa nurse suruh repeat minum air gula sbb berat naik :(

2mo ago

nurse kk saya Horlicks okay je kalau nak minum

Kopi ii tak usik lagi. Tapi ramen awal pregnant lgi dh usik. Hahahaha sebab tu je boleh masuk. Nasi ii semua xboleh! 🥲 Trimester 2 ni dah kurang la. 1/2 je🤭 Air gas langsung X berani usik🫠

maggi, burger n kopi.. tp lepas buka buku pink, dah xminum kopi.. rupanya kopi menghalang zat besi utk baby.. so no coffee anymore, walaupun memg sblm preggy ni everyday 1cup of coffee.. mummy sayang baby

2mo ago

tp maggi tu xselalu pon, 1bln 1x kot.. time da xselera nk mkn ape..rsa mcm nk mkn berkuah pds² tu yg cri maggi.. huhuhu.. sorry baby

Maggie... Tp lps mkn nyesal ahahahah tp bila x mkn bole majokkk oh.. Smpai ngis wehh ahahaha. Cuma kna pndai kontrol x bole slalu. Air kelapa pun mnum mak mertua sruh sbb bgus kalau batuk.

Saya 1st trimester nasi memang takleh telan langsung. Bau nasi & lauk je terus muntah. Maggi & fast food je boleh telan 😭😭 tolong suggest makanan apa yg bagus utk gantikan nasi?

2mo ago

banyak pengganti nasi. bihun, mee, kueytiau, pasta dll. kena banyak try & error, ikut selera awak.

Gi Cameron makan maggi cup 😂😂 heaven eh makan maggi cup sesejuk. Balik dah tak sentuh dah. Jangan bagi gi cameron lagi je kalau tak, mesti repeat lagi 🤣🤣

awal awal pregnant masa tu tak ada alahan pergi makan kerabu maggi hahaha lepas tu air kelapa haha yg fresh tu dalam tiga hari jugak makan macam tu🤣