Bersalin 36 minggu

Bahaya ke kalau baby lahir sebelum 40 minggu? Boleh jadi premature tak?

17 Balas

takda apa yg bhaya pun selagi baby awk memang sihat.. 40 minggu tu limit utk asian parents sbb klau lbih dri tu baby bleh jd over size & tak ssuai utk ibu2 asia klau nk banding dgn negara barat. dorang sana besar2 dan tulang punggung pun besar jd ssuai la melebihi 40 minggu.. 36-40 minggu kira tempoh matang baby dah.. sy bersalin 35 minggu, baby kluar sihat dan dduk wad sehari saja utk pantau bacaan gula baby sbb sy gdm insulin..

ntah la..sebb ada cakap ok suda..sya tnya nurse...ok suda kalau kandungan 36minggu ni..jagn yg kebawa ..tpi doc pakar cakap..kalu bole seelok2 nya 37minggu...skrang sya 36minggu..insyallah..semua d permuda kan

Kalau nak okay bersalin masa week 38 tapi ada je yang bersalin awal. Premature tu kena tengok situasi jugak. If bby punya berat okay then inshaAllah xde pape

Bby saya lahir 36week2day yg sulung n yg ni ni on akan lahi 36weeklebih pn saya tnya doktor pakar pagi tadi,dio kata bby dh cukup bulan

Saya bersalin masa kandungn 36 minggu 4 hari.. masa tu air ketuban pecah awai.. alhmdullilah takde apa apa jadi.. bby okay je

Kalau lahir masa kandungan 35weeks ke bawah baru ada risiko premature rasanya.. Tapi apa -apa pun semiga dipermudahkan urusan

anak sy dua org yg lahir 36 minggu dan yg lagi sorg 35 minggu.. Alhamdulillah dorg semua sihat skrg da sekolah da..

36w tak silap paru2 bby dah matang dah sis ..kalau lahir pon insyaAllah xde pape. semoga dipermudahkan

36 weeks dan ke bawah yg dikira premature. Macam saya, bersalin on 37 weeks, Alhamdulillah okay je

Setahu saya 37 minggu ke atas tu bby dah matang dah.. Paru-paru dah okay so tak bahaya kot sis..