rancang ank

bagi pendapat sis sekalian ada baiknya ka ank cuma dua org pengalaman korang yg cuma 2org ank ada rasa nak tambah ank lagi ke 😅😅..ada rasa sunyi ke tanya ja

3 Balas

Saya ank 2org 5y & 1y4m ... Adik lahir mase abg 3y6m jarak agk jauh xbest abg nk main dgn adik.. Jdi saye plan no 3 jarak dekat taoi xde rezeki tahun ni dh 2x gugur Bnda ni kan awak kne tgk ekonomi & kesihatan sndri ... Nk ikut bosan smpai masa ttap kite akn bmsorg3 dkt rumah, yg tua masuk U yg busu sekolah, suami kerja so same je ... Pastu semua anak2 kawen ttp sunyi Kne ade perancangan jumlah ank ni sbb mcm2 perlu abij kire , kereta yg selese, bilik katil yg selese, percutian mkn luar , skolah byaran semua perlu abik kire nak2 zaman skrg ekonomi xmenentu ... Klau T20 lain cite sikit lah 😅❤️ Mcm saye ank sulung dlu ekonomi xstabil xd3 kete so jarakkn anak xde plan brp org... Masuk ank kedua stabil ape smua plan brp org ank n dlm perancang 3org shj.. Nti 30an rse sunyi baru tambah klau nk n mampu 🤗 Sbb nya byk perlu kire Skolah anak Mkn luar Holiday Jalan2 Tempat tidur Asingkn ikut jantina So saye plan 3org je buat jangkamasa 15tahun pertama rumahtangga ni🤗 Perlu dikire juga umur pencen suami utk support skolah anak2 bknje smua Perlu kire jgk umur ibu, kesihatan, kaedah melahirkn sblom ni Klau ank dh besar & memahami perlu diambil kire pendapat dorg sbb tipu klau dirg xperlu nk jaga adik2 utk masa yg tertentu , buat kerja yg xsptutnya dorg buat ( parenting adik²) .

saya anak 2 sblm ni.. dah remaja..14 dan 16.. mmg rancang 2 anak shj..tp Allah dah aturkan sblm ni saya ngandung no 3 tanpa sedar..tau² gugur.. and now saya ngandung lagi dah 17w. Allah atur cantik utk saya walaupun mula² agak risau sbb saya dah 40.. tp anak² yg besar semua x sabar nak adik kecil..katanya kesian pd kami xde peneman bila diorg belajar jauh² lepas ni.. rezeki saya dipermudahkan bila keadaan skrg lebih stabil..dari segi kewangan..masa.. dan harapnya kesihatan saya pun bertambah baik. saya dan suami mmg pentingkan kualiti dari kuantiti.. kami cuba sehabis baik besarkan anak² ..sbb besarkan anak2 bukan setakat makan,pakai shj.. ilmu, kesihatan fizikal mental..hal² dunia ngan akhirat pun kene seimbang..saya takut saya xmampu jlnkan amanah ini dgn baik.. so terpulang pada puan..jgn ikut org sbb anak kita xsama dan xakan sama walaupun lahir dr rahim yg sama..cabaran zaman skrg sgt hebat.. kewangan dan masa sgt² penting utk dikorbankan.. dan percayalah..bila Allah mengkehendaki sesuatu..maka jadilah ia walaupun kita halang berkali²pun.. doakan saya dan baby sihat ya..dijauhkan dr segala kecacatan..diberikan kesempurnaan akal..fizikal..mental dan akhlaknya

Anak sulung sis umur berapa? Anak 2nd pula umur berapa? Kalau dua2 dah besar, dan sis dlm lingkungan umur yg dibenarkan mengandung, why not tambah lg sorg kn 😁 mcm sy anak br sorg tp baby lg umur 1 tahun, rasanye cukup la sorg, x menang tangan nk jaga die, sgt2 lasak 😂😂