diabetes semasa hamil

Bagaimanakah cara pengawalannya?

12 Balas

Gdm masa hamil... Hurmm... Cara mengawal ...pantang makanan manis... Air manis... Sentiasa siapkan coklat dalam beg habuan hypo.... Kalau ikut saya... Tak ada pantang apa pun... Sbb apa yg kita makan anak ambik zat... Kalau kita pantang dapat separuh je la zat tu... Hahahahah.... Ikut diri sendiri

Saya banyakkan minum air masak.. Air manis saya kurangkan.. Beras saya tukar beras basmathi.. Dan banyakkan makan sayur.. Buah saya jarang sgt mkn.. Sebb dokter pun tak galakkan mkn buah.. ?

4y ago

Actually buah boleh. Cuma kena sederhana dan makan buah selepas makan meal hehe. Sbb kalau makan buah waktu perut kosong tu la yang tambah gula dalam darah... ?

Makan nasi half portion. Kurangkan makanan dan minuman manis2. Smlm sy makan nasi half portion pastu makan chocolate kit kat check bsp terus jd 7.2 . Adeh. Kena control ni. Haha

4y ago

Bila bby makin besar lagi susah nak kurangkan nasi.. Sebb cepat lapar.. Hihi.. Apapun semoga awak dan bby sihat.. ?

Sy pun kena gdm pegnant kali ni..sebelum ni x pernah....sy kawal pengambilan makanan...bykkan minum air masak...yg bergula mmg tak minum...alhamdulillah masi terkawal..

Kurangkn pemakanan yg mengandungi glukose. Banyakkan minum air kosong.. Sy Gdm diet control.? Tp mmg kena bykkn air kosong je. Goodluck

Slalu klau ada gdm,doc akan refer ke pakar pmkanan & akan bncang cara makan & masa mkn. ?

byk kn mkn syur2, mnum air kosong jer..jgn mnum air manis..nsi suku jer..

makan suku2 sis.. nasi kurang kan jgn mkn byk2.. lebih kan sayur

On insulin dan kawal pemakanan..kna pandai edjust unit insulin...

Stop or kurang kn karbohidrat