SGA 30 weeks 6days

Bagaimana nak naikkan berat baby dalam kandungan? Now 30W6D = 1.2kg

12 Balas

ni pnglaman sy eh..biasa sy scan , mmg dr kata kne tmbah/tolak 400g dri total kseluruhan..masa sy scan last berat 3kg..brsalin 38weeks lebih tu bby 2.4kg,uri 400g..so bby sy pon sga. tak silap kne 2.5kg ke atas bru dikira berat ok..lgi 1 sbb sy gbs.. faktor jugak jangkitan kuman dlm air ketuban ..kira kalau sis skrg ni 1.2 , berat bby skrg ni sama ada tepat 1.2kg/800g shj. mcm sy hujung2 nk brsalin tu suka makan roti . 1 hari tu boleh hbis sebungkus roti . kalau g aeon tu,suka beli roti bakery dia mcm2 jenis. boleh hbis sorg.. bnyak mkn mknn yg brdaging.. ayam..daging.. kuat mkn nasi..suka minum manis..mcm coklat,cofee kadang2,tealive,millo ais..kek.(yg tak sihat ni jgn ikut eh) 😂Alhamdulillah la takde sangkut gulaa.. sy perhati bila mkn mcm ni, berat bby cepat naik..berat sy pon naik skali.sy mcm ni bila dah hujung2 kehamilan.awal2 kehamilan mkn sihat2😂 even bby sy still kategori sga, tp mmg sy prasan bila mkn mcm ni, cepat naik..mungkin sbb tinggi kandungan gulaa dlm mknn/minuman..masa awal2 pregnancy tak scepat ni.. itu pon brsalin sbb emergency lher trbelit tali pusat masa scan tu..kalau takde apa2 mesti lepas term sga tu..sis mknn mknn yg sihat laa.. bnykkan mknn yg brdaging.. lain bdn lain pnerimaan/risiko.. sis kerapkan mkn.. pastikan mknn tu seimbang,sihat..

2y ago

Boleh cuba jg cara sis ni utk sy 😄. Lg pn, alhamdulillah sy takdak sngkut gdm. Berat sy ja masih kurg. Mgkn bleh cuba cara sis ni.☺️

awk pun kena bnyak makan sis, try cari makanan yg boleh naikkan berat bby.. dlm tempoh seminggu sblum ni berat bby sy naik mendadak dari 2.2 ke 2.7kg (xde tips sbb bedal je nak makan apa).. dlm masa 2minggu tu pulak berat sy pun naik 🥴 kena cek bp 2hari sekali, takut darah tinggi 😅 xpelah janji bby berat nya bertambah kalau x risau je doc cakap kecik manjang.. sbb mmg kurang makan, xberselera sangat sblum ni..

2y ago

saya start 26w berat naik banyak macam sis kena datang klinik 2hari sekali jugak frust rasa berat naik banyak saya jadi kawal apa saya nak makan, risau baby berat sgt tp tula, tak scan lagi 30w nanti baru scan berat naik banyak2 ni x tahula berat baby ke, berat mommynya 😅

Thank you korang..!! Harini checkup alhamdulillah 🤲🏻 berat baby naik macam biasa.. mudahan perkembangan baby berterusan.. apa yang saya buat ikut nasihat korang, jangan stress, banyak berehat dan tawakal. Alhamdullilah. Allah permudahkan.. harap bertahan sampai 6minggu lagi untuk bersalin..

try amalkan makan brokoli .. sya anak no 4 dulu amalkan makan brokoli sbb anak sblm ni lahir kcik2 .. no 4 lahir berat sikit dri abg kakak dia laa sbb sya amalkan brokoli tu

2y ago

Boleh cuba. 👍🏻

sy dulu sga masa 36 week.. doktor kata size perut baby kecik ..sy mnum susu and kerapkan makan ..masa scan 38 mggu size da normal ..tk jadi induce

1y ago

Saya pon scan 27mnggu baby kecik dr umur sepatutnya… harap nnt next scan baby dah okay

sy scan 33w berat baby 1.7kg..sy kena bsalin awal 38w sbb gdm on ubat..hrap berat baby naik lagi la..risau jgk

2y ago

Mudahan awak dipermudahkan

makan makanan berkhasiat..sayur hijau,ikan,daging,telur..makan buah buahan..minum Susu.

Bergantung pd pemakanan & minum ibu.. blh try minum susu ke

2y ago

Baik. Now saya pagi malam susu anmum tu. Hope sabtu ni check dah normal

hi mommy … try minum susu enfamama …

2y ago

Saya minum anmum & HL Sehari 2-3 kali saya minum 😝

Try mnum susu full cream selalu sis