Minuman yang boleh untuk preggymom

Badan saya rase tk sedap . Pagi tadi nk masak sahur lesu sgt . Mengigil . Cm nk minum air 100plus tpi bole ke ? . Sekarang pn lemah badan . Nk buat apa ya

2 Balas

Jika lemah jgn paksa utk berpuasa tapi kelak nanti harus ganti semula. Cukupkan dahulu nutrisi baby membina dirinye. Insha allah, allah maha besar. Seeloknye jgn minum air bergas cuba jus yg fresh utk tenaga dan makan buah kurma jugak, unless sis gula badan turun blh la sekali kala minum air 100 plus sbb tkt hypo. Mkn sis dan rehat serta jgn amik risiko yg blh membahayakan diri dan bayi amanat allah. Setiap ibu dan daya ketahanan bayi berlainan sis. Puasa harus tp bukan dgn melemahkan diri atau membahayakan baby. Baby tak cukup nutrisi, dia akan amik zat dr ibunye, nanti ibu jadi lemah dan bahaya berdua. Kuatkan badan dulu, nurse pernah bg tahu saya, apabila puasa baby mula mengeras kerap tandanye lapar dan segera berbuka. Kadang kita tak tahu apabila takde tanda kan. Sis gigil mksdnye sis masih lemah tak cukup nutrisi seimbang..mkn sahur blh tp tak blh secepat mgkn berbuka jgn paksa smp lemah. Take care.

kalau takde masalah kesihatan, awak minum je apa pun kecuali yg bercaffein. takpe ambil air bergula sikit takut hypo ke apa. masa perut saya angin teruk, 3 hari berturut saya minum 100plus sebotol lepas tu checkup dr kata semua ok je