Tips: TAMBAH SUSU BADAN PLS?

salam sy new mom plan nk bg susu badan tpi susu badan skit sngt lak.siapa kt sini pernah lalui & berjaya. Boleh share tk tips nk banykkn susu badan selain nufiya & minuman 6 in 1 tu & nk tnye. Perlu ke pam breast utk ransang pengeluaran susu? Sbb bby hisap pn tk kuat.😄

3 Balas

saya baru bersalin dan sekarang tengah berpantang hari ke 15. susu kita memang tak banyak masa awal awal ni sebab susu kita cukup untuk keperluan perut baby je. perut baby pun kecil sangat masa baru lahir masa dekat hospital baby saya terus breastfeed saya bagi je dia hisap walaupun tak nampak susu keluar. bagi je. hari ke 2 ke 3 baru nampak susu tu banyak sampai bocor melimpah limpah habis baju kena tukar berapa helai setiap hari. tak makan apa apa brand milk booster pun. percayalah kalau ibu tu mampu mengandung, melahirkan, mesti dia mampu menyusukan. baby saya dari awal fully breastfeeding sejak dari lahir masa dekat hospital lagi. tak pernah pump pun. tapi dalam chiller ada je stock susu yang saya tadah sebab bocor

Blh direct feed kan? Tips sy bg je susu kalau baby mintak n jgn tukar2 breast. Lg2 time pantang. Kalau pam blh juga cuma kena maintain jadual. Sy xpam sbb hasil sikit. Kalau direct mmg tak nmpak tp berat baby naik byk. Sy xguna sebarang booster. Baby mmg hisap tak kuat sis..naturally mmg mcm tu.

3mo ago

zaman skrng kan bnyk ilmu breastfeeding sis. kalau baby tu berak maksudnya cukup dah lah susu. dan baby kecik mmg kerap mnyusu sbb perut dia kecik je cpt kenyang cpt lapar

saya punya kiri lebih banyak susu dari kanan. tapi sejak dari baby baru lahir saya biasa susukan belah kanan kiri kanan kiri dua dua belah jadi banyak. baby pun tak memilih puting sebelah mana