Alahan dengan Nasi 😭

Ada tak ibu dekat sini pernah kena alahan mcm saya . Ni pregnancy ke 2 n alahan yg sama saya kena tak boleh makan nasi . Rasa nak nangis 😭Anak 1st dulu dari 8w-14w alah nasi . Kali ni 6w dah start . Harap lah tak lama . Sebab tekak dah tak rasa apa taktau nak makan apa semua jadi tawar . Masuk nasi lagi lah jadi pahit 😭tp perut lapar

24 Balas

Awal haritu ya saya tak boleh tengok nasi. Tapi saya paksa makan 😭 kalau tak mmg lapar perut ni. Mintak tolong suami gorengkan telur dan buat ikan bilis bawang, makan dengan kicap. Walaupun itu je lauknya, berselera sikit saya and masa yang sama rasa nak nangis sebab suapan pertama pun dah tau saya tak lalu nak habiskan 🤣 rupanya tak! Lauk simple macam ni pun saya still boleh go. Lauk berlemak santan A BIG NO 😩😭 Selebihnya saya try n error makanan lain. Saya hari2 berselera makan laksa sekarang 😂 kalau boleh nak berenang je dalam kuah laksa. Im in heaven hahaha

mcm sy la sis , 5 week lg dh x boleh telan nasi . skg ni 6 week dh . nasi x lalu , ikan , ayam sgala jenis hanyir x lalu .. last2 mkn sup kosong , roti , bihun hari² 😭😭 seksanya . pagi2 mesti mual . bdn naik lemah . apa yg dimakan pn trpkse telan walaupn x selera bbanding mknn yg x boleh mkn lgsung . pkir baby dlm perut je ni

sis try and error mknn yg mana boleh mkn . mcm sy . hanya buah je boleh mkn masa alahan trimster 1.. dari awal smpai skrg dah 7bulan usia kndngn still alah dgn nasi, gulai2, ikan, susu, dan lain2 . tp sy paksa mkn jugak even sy tahu akan muntah. sy alahan teruk jdi dr bagi ubat tahan muntah supaya berat tak turun mendadak.

kita geng.. 🥲 saya makan nasi rasa pahit je bau nasi masak rasa nk muntah.. anak 1st tk boleh tgok dapur langsung sbb tk tahan bau minyak.. secnd ni alah nasi.. saya gnti mkn dgn bihun, laksa,dgn mee tu je mmpu.. tpi kdg2 telan le juga nasi walau skt je mampu telan.. and mkn buah..

Sy skrg pun alah dgn bau nasi... Nak telan nasi tu air mata dulu jatuh berjurai... Tpi, kena paksa juga sbb kalau x masalah lain lg dtang...sy try mkn nasi dgn sambal timun alhamdulillah boleh telan nasi tanpa muntah. Cara sy buat smbal timun tu. Timun+limau+cili sikit+garam+aji.

saya masa trimester pertama alasan 2 minggu lbih alahan nasi .. Asal mkn je muntah ,, cium bau nasi lagila.. Nk tak nk mkn buah²an n sayuran cm tu je ... dh 2 bulan cm ok la dh boleh trima nasi ,, tapi tak boleh cium bau tumisan la pulakk🤢 .. tak dpt msuk dpur ... hmmm...

saya pun alahan mcm awak sampai 4bulan dgn muntah. Awak makan je apa yg awak selera. makan sikit2 pun takpe tapi kena kerap. macam saya dulu makan roti, susu, buah dgn koeyteow or mee mcm tu. asalkan makan jgn biar perut lapar, takut masuk angin lagi tak selesa.

Terbalik ye dgn sy. Sy makan lain2 rasa x kena dgn tekak. Pastu x kenyang. Nak kenyang kena makan nasi jgk. Risau berat naik banyak sy makan nasi kerap tp sikit2. Sampai dah nak masuk 5 bulan ni baru ok sikit tp still kena makan nasi. 🥲

2mo ago

untung lah sis boleh makan nasi . kita ni mmg selalu kena nasi bila alah dgn nasi tak sedap betul 🥲

It's okay. Makan benda lain. Banyak lagi makanan sihat yang lain. Saya masa pregnant pun tak makan nasi. More to western food macam salads, pasta, grilled chic/beef, noodles. Try and error makanan lain.

macam saya jugak dari 5w smpai 9w.. kadang 2-3 hari x makan nasi.. mee roti smua x bole makan.. ganti dengan biskut & buah saja.. now dah boleh makan sikit² nasi tu pn bila teringin baru boleh telan..