Hanya panduan keperluan bersalin dan bukan kewajiban untuk ikut 100%. Saya sendiri pun tidak ikut list ni sepenuhnya. HANYA PANDUAN YANG SAYA DOWNLOAD DARI GOOGLE.

For baby 1. Long sleeve shirt 2. Long sleeve pants 3. Mitten, topi and booties 4. Diapers 5. Towel 6. Blanket / Napkin 7. Barut 8. Baby wipes 9. Toiletries 10. Minyak telon For mama 1. Mycard 2. Buku pink 3. Handphone/ powerbank / charger 4. Blouse & t-shirt 5. Kain batik 6. Stokin 7. Seluar dalam 8. Nursing bra 9. Breast pad 10. Sweater / jacket 11. Toiletries 12. Towel 13. Maternity pad 14. Slipper 15. Massage oil 16. Plastic bag 17. Thermos 18. Food (milo, bread, dll) 19. Apa2 yang dirasakan perlu P/s: saya pun belum pernah beranak lagi, jadi masih tak tahu apa yang betul2 wajib di bawa ke hospital. Ingat ini hanya PANDUAN. Saya tak cakap wajib bawa. Sumber: GOOGLE

55 Balas

Kalau saya dulu mcm awak juga.. nak bawa semua tu..last2 cuma pakai 1romper 1pc diaper Swaddle Baju sama aku dtg Seluar dalam sama yang aku dtg Maternity pad Bra sama yang aku dtg Kalau gov hospital dorang sedia baju,lampin,swaddle untuk kita and baby time stay kat hospital.baby tak perlu mandi kat hospital. And kalau semua ok, 1 hari je u kat situ.susu tak akan keluar banyak tu so no worries kalau tak pakai breastpad.kalau saya lah,tak pandai nak mandi kat hospital.lagipun tak ada org akan tengok baby kita nanti. Jangan lupa bawa topi baby. Barang2 ni semua lepas beranak baru bawa.tak perlu bawa dalam labor room. Nak pergi labor room,bawa diri and bawa phone. Charger tak perlu bawa sebab tak ada tempat nak charging.tak digalakkan.

5y ago

Maybe la sis. Sbb hospital kat sni, nurse akan pakai barang yg mumy bawa. Even sudu, gelas n pinggan pun kena bawa sendiri 🤣

Ya ini penting, ikut pengalaman... Wlupun benda ni xda diperlukan semua semasa nak bersalin. Tapi ibu kena prepair juga, sebab? Kita tak tahu kondisi kita n baby selepas melahirkn. Biasanya sy akan paking 2 beg utk kecemasan. 1 beg semasa pergi bersalin, 1 beg lg simpan dlm kreta utk kecemasan sekiranya ibu n baby kena admit.. Syukur, atas perkongsian kwn2 mmg Sgt berguna..

Dlm lbour room nti nurse sruh pegag beg baby tu..dyeowg pkai bju hsptl dlu..nti msuk wad bru dyeowg siap tukr bju,pampers,kain bedung,topi n set mitten tu

5y ago

Nti utk baju baby tu elok 2 piece ke 1 piece? Sbb Sy byk beli beli 1 piece punya baju..

Tq sis.. Tp nk tau utk brg2 yg perlu bwk dlm lr.. Brg bby je kan?

5y ago

O ye ke... Nurse lA yg uruskn smua? Tq sis.. 😊

Baby tak pakai barut lagi tu sis sebab pusat belum putus

5y ago

Ni panduan ja sis. Hehe. Sy copy kat internet. Kalau ada yg x ssuai ibu2 boleh potong

Hehe rse excited pla..padahal bru 22weeks

Mcm sy czer pn msuk labour room hp kne matikn

Mcm untuk bby. Selain minyak telon balm boley kan

5y ago

Ohh boley jgk ye..