Betul atau salah: Baby walker membantu bayi belajar berjalan.

Voice your Opinion
Betul
Salah

1390 respon

11 Balas

Betul .. cumanya kita as parent kena tengok bila dia naik baby walker tu. anak abang² aku sume naik walker, umur 1 tahun sume dah boleh jalan. skrg elok je perkembangan dia. semua genius² taakdenye perkembangan taak elok anak dia lepas naik walker .. ank aku dari 4 bulan naik walker elok je 6 bulan boleh merangkak, memanjat, berdiri sendiri. skrg dh 10 bln start nak bljr berjalan plk dah. tak semua baby naik walker perkembangan dia terencat ..

SALAH. Kebaikan dia satu je utk menyenangkan ibu bapa. Keburukannya, 1. melambatkan perkembangan baby. 2. menyebabkan kecederaan yg teruk kepada baby. 3. baby skip merangkak dan terus berjalan. mcm mana anak nak belajar gross skill yg lain? (berdiri sendiri, duduk, dll.) Negara Canada pun dah banned benda ni sebab tidak selamat digunakan. Lebih baik pakai playpen je. Awak pilih nak senang ke nak anak selamat? 😌

10mo ago

tak semestinya. ank sy dari 4 bulan naik baby walker. elok je 6 bulan dia merangkak , berdiri, memanjat. 10 buln dah nak boleh berjalan. atas baby jugak tak semua baby yang ada kesan macam yang awk cakap tu.

anak saya tak pakai walker, sebab takde duit nak beli masa tu.. alhamdulillah masa umur anak 1 thn 2 bulan start berjalan, skrang umur dah 1 thn 8 bulan dah tak berjalan, berlari sudah😂

Xsure la cmne.tp sy bg je baby guna walker.kalau x dia asik nk suruh dukung je.ble letk bwh suruh marangkak asik nangis sambil terlentang bdn tu.ble dok dlm walker elok plk jln lari tu.

dri umur 4 bln lebih sy bg ank sy duduk dlm baby walker. skrg 6 bln lebih dh blh pnjat2, brdiri sendiri.

anak saya xpernah pun pakai walker ni..pandai lah dia belajar sendiri..belikan play mat je..

knpe ramai jwb salah?...x elok ke utk baby..

1y ago

Mmg tk elok pun utk baby. Sbb mcm kita pksa dia jln sblum wktunya. Muscle kaki tk ready, dh pksa jln pkai walker. Extra pressure

Salah