Ada ka anak sya sembelit?

Baby sya dha 6bln 11ari .. sya bg dya mkn mngkin kuantiti bnyk .. anak sya dha 3ari xmembuang .. ada 1x tpi sikot je x bnyk..ada ka baby sya sembelit?sbb asyik meragam je .. lagi 1 nak tnya kalo kita bg mkn kuantiti bnyk ada kena mengena tak dgn usus baby?saya risau. . Amd kalo anak sya sembelit apa tips nak kurang kan?tq

2 Balas

Sy pernah kena mcm ni.. Anak 6 bulan atau 7 bulan masa tu kot. Dia lambat nk mmbuang. Kdg seminggu tu sekali saja tiap hari ahad lbih kurg mcm tu.. Risau ada.. Pernah seminggu lebih sekali berak dia yg dkt2 nk masuk dua minggu dah.. Nurse sy xtau psl apa n kenapa. Sy bgtau mentua sy, dia ckp sy yg kena kuat makan. Sy tersengih tergaru garu kepala.. Sy ikut ckp makan byk sikit makanan bernutrisi. Ber sup sup mcm sup ayam sy tibaii.. Buah buahan pun.. At last baru anak sy rajin mmbuang.. Mgkin sbb hormon baby tu dgn kita sndri lah tu kena ubah cara pemakanan kan? 😅

bg mkn buah²an .6buln baby perut x besar mana pn..jgn la overfeed..