Ingin bertanya ..

Baby swing & sterilizer perlu atau tidak ?

22 Balas

Kalau saya baby swing tak perlu pun, kdg baby tak nak duduk, mcm sya kdg beli je, kalau tak nak saya jual preloved je, bnyak je group brg baby preloved. Sterilizer bgi sya perlu, snng guna. Kalau saya hari tu kes breastpump, msa beli brg baby, hsbnd tnya nak beli ke, so ckp kat dia hold dulu, tapi sya prgi beli senyap2 haha, Hmm guna sekali je, sbb mula tu ank direct BF, lps tu susu sya drop sbb sya ddk wad blik lps brsalin tu, mgkin stress susu tak ad, so mmg x guna la breast pump tu, guna skli je la tu pun nk test kluar ke x susu😅

Mafababe 5 in 1 punya steamer/sterilizer tu best. Sampai anak dah setahun lebih pun boleh guna lagi utk reheat makanan dia. I ada je microwave tp takut nk guna utk anak. Size pun besar muat letak breastpump. Ni sebab i mak2 bekerja mmg takda masa nk rebus2 ni walaupun org kata rebus botol lah yg terpaling helok. So depends on masa lapang mommy. Beli kt shopee warranty setahun, tiktok 3 bulan. Swing tu tak perlu. Buai is better, baby tidur lena cuma bila baby dah biasa dgn buai tu agak mencabar sikit nk pisahkan dia

7mo ago

Saya ada tengok sterilizer mafababe punye rm98 inc post semalam dekat shopee

For me, baby swing tak perlu. Sebab kalau bby dah besar, dah tak selamat dduk dalam tu. Bby pandai tunjal2 badan & meniarap bila dh besar sikit. I guna buai & invest beli buai portable untuk bawak travel. Boleh guna sampai anak besar. Sterilize botol2 & pump susu pakai cara traditional. Sbb dah hari2 buat, jd biasa. Xsmpai 10minit dh boleh settle 5botol & 2pump. Sama dgn tilam birdnest tu. Rasa membazir beli. Sbb bila bby dh besar, dah xmuat dh. Sempat pakai 2 bulan je. Last2 beli tilam biasa je. 🫠

7mo ago

Btw, sy amek keputusan utk beli steamer sterilizer. Sbb tak berapa nak rajin sis hari-hari nak rebus .

Saya beli swing Joie Sansa, baby tak suka sebab panas. Saya buka aircond pun masih panas, kain tebal, not breathable. Bazir duit. Beli buai elektrik biasa dah cukup kot. Sterilizer saya beli dua: satu yg UV (jenama Coby Haus) dan satu lagi steam (jenama Autumnz). Guna beberapa kali sehari. Sesetengah barang macam teether, richell cup tak boleh guna UV. Kalau tak nak beli sterilizer, kena rajin rebus dlm air panas utk sterilise, Atau guna sterilising tablet

7mo ago

Tak jadi la sy nak beli kalau begitu . Bolehla spend bajet dekat sterilizer lebih sikit .

My opinion, baby swing tak perlu. Sebab kalau you swing/ dodoi kat badan lagi ok sebab baby ada skin to skin and boleh eratkan bonding antara mommy and baby. Steriliser, bagi i perlu. Sebab i guna pump and nak sterilise botol baby. Senang guna steriliser sebab yang i beli tu sterilise and drying terus. Kalau nak rendam air panas leceh sikit sebab nak masak air lagi, pastu kena ambik keringkan letak dekat drying rack. This is my opinion la ☺️

7mo ago

❤️❤️❤️❤️❤️ sama2! Take care and semoga diberikan kesihatan yang baik to you and your baby!

depends. pendapat saya, kalau anak jenis high need atau colic, most probably akan memerlukan baby swing. kalau memang akan guna botol susu, contoh kalau ibu bekerja kan, nak mudah, beli steriliser. kalau belum mampu, boleh je sterilise cara manual/traditional, rebus atas dapur.

7mo ago

Terima kasih sebab kongsi pendapat

Baby swing tak perlu..jadi susah juga nanti sebab baby tidur nanti habit nak kena swing je. Letih nanti utk org jaga..xkira lg kalau swing nak ada kat rumah, kat taska semua..sterilizer boleh opt mesin UV/ Steam or tablet je, either way, ikut kemampuan..

7mo ago

Sy da buat keputusan utk beli sterilizer steam sahaja nanti . Risau beli bouncer tu anak tanak duduk 1 pembaziran namanya

Pngalaman sy...baby swing adalah bnda pling mmbzir prnah sy beli 😂😂😂 baby xnak dduk pun..hadoii la. Steriliser depends laa...klau ade rzki lebih beli aje..mcm sy 2 k 3 hri skli sy rndam je air pns btol² susu anak. ☺️

7mo ago

Thank you sharing . 😍😍

baby swing tu baby yg nk pakai so xleh nk agak. mcm anak sy mmg xmau duduk dlm swing.. ada duit byk blh je beli if anak nk blh guna, if tak tersadai je la dia.. sterilizer ikut la if ada ok, saya didihkan je kejap

7mo ago

oh ya tp kena beringat jgk tak semua boleh masuk dlm sterilizer, dan bila dah guna sterilizer ada jenis yg jd cepat kuning kena tukar parts pam botol etc