Pergerakan

Baby saya umur 4bulan 20 hari. Lahir masa usia 35 minggu. Berat masa 4 bulan 7kg. Normal tak sampai sekarang dia masih tak boleh terbalik kan badan dia sendiri lagi? Dia dah cuba terbalikkan tapi tak larat. Terus dia menangis.

Pergerakan
21 Balas

Sis kene buat selalu tummy time. Why? Tummy time untuk menguatkan tulang leher dan tulang belakang die. Once tulang dah kuat, baru die bole golek sana sini. Kalau rajin, awak bole tengok kt utube on how to train your little ones. Sangat mudah. Key untuk semua ini, konsisten. Kalau arini buat, esok malas, memang susah nak latih anak. Cuba letak masa macam 10-15 mins tummy time. Setiap hari without fail. By doing that every day, InsyaAllah lelama it will become a routine. You can always help your LO to achieve her milestones- you just have to be very consistent, that’s all.

ank sy masa 4 bulan pon 7kg.. mniarap masa 3 bulan lebih, tapi tak pndai telentang. n mmg normal menagis klau tak dpt buat. 5 bulan lebih baru pndai bergolek golek, dekat 7bulan baru pndai ngesot,2 monggu lpastu terus merangkak, 9bulan da dpt kaki.. kne rajin buat tummy time. mula dulu risau tngok ank org 6bulan da merangkak, tapi takdr ap pon, baby lain. klau org tnye /ckap, ignore jee. sekrang risau ank tak reti duk diam🥴

Sama cm baby sy.. Baby saya 4 bln 29 hari, Saya bersalin pun 35w3day berat 2.46kg baby boy 👶 . 4 bln berat 6.8kg.Pernah Tanya nurse.. Nurse cakap normal. Lain anak lain perkembangan. Jangan risau kata nurse kat saya Tapi kena Usaha latihkan Dia.. Dpat sekejap pun tkpa.. Biasa suami saya la rajin bagi meniarap Dia. Boleh dah tapi tK LAma..latih sikit2x je.

Hai si comel, hehe. Biasa untuk baby menangis kalau buat sesuatu dia tak kuat lagi. Kerapkan buat tummy time bagi otot leher & otot lain kuat. Tak perlu buat lama, sekejap2 pun okay. Nnt lama2 dia akan terbalikkan badan sendiri. Boleh refer YouTube untuk aktiviti bersama anak.

sama la dgn baby sy, lahir 35week berat 2.35 kg.. skrg 4 bln blum pergi timbang lg. meniarap tu boleh cuma baby akn buat masa atas katil saja, tu pun bila dia terjaga tgh mlm 😅😅😅 klau siang hari letak bawah, taknak langsung pusing.. 😂

3y ago

masih mencuba kot..kdang cpat kdang lambat..

Comel sgat awak ni..jgan rsaw sis..mgkin lmbat sikit..setiap baby perkembangan dy lain2.. ank sy dah 7bulan belum boleh tarik dada lgi sbb dy kurang dduk bawah..letak bwah je nangis..ank org lain 6bulan da merangkak..

3y ago

Xde la..doc just sruh tgok perkembangan sterusnya je..sbb awal lgi kan..

Normal sis. Perkembangan setiap anak anak berbeza. Anak saya pon masok usia 6bulan baru boleh meniarap sendiri. Beza dgn yg sulung, 4bulan lebih dh meniarap sendiri dh. No worries ☺

normal sis. lain anak lain cara respon dia. ada yg awal ada yg lambat. cuma rajin2 kan je ajarkan dia cara balik kan diri. tak pon sentiasa buat tummy up selalu

Normal sis . Anak saya lahir cukup bulan pun 5 bulan lebih tu pun paksa dia meniarap . Jangan risau . Dia just berat badan je tu . Selalu lah buat tummy time

Geram tgok pipiiii diaaaa.. Chubbyyy... Selalu gerak2 kan kaki buat mcm cycling lepas mandi.. Kira mcm exercise untuk dia.. Lama2 boleh meniarap sendiri...

3y ago

Sesama sis.. Anak saya pun dulu lambat Nk meniarap.. Saya cuba search YouTube, ada cara untuk stimulate baby supaya cepat meniarap, merangkak dan kelak berjalan..