Boleh mengandung lagi ke tak?

Baby saya baru nak masuk 9 bulan tapi period 2 bulan dah tak datang? Saya rasa saya mengandung tapi takut kena marah dengan nurse pulak?

26 Balas

Biasa nya memang nurse akan bebel sikit. Sambil2 tu dia akan nasihat sebab2 kena jarakkan kehamilan. Salah satu nya.. Boleh berlaku darah jadi cair. Ibu tak sembuh dalaman sepenuhnya. Anak yang 9bulan tu tak mendapat perhatian sepenuhnya sebab kadang2 ada yang terpaksa stop susu badan sebelum cukup usia 2tahun dan komplikasi2 lain yg boleh berlaku. Lagi satu nurse akan tanya apa perancang kehamilan yg sis ambik yg menyebabkan boleh termengandung sebelum 2tahun jarak dengan baby yg ada sekarang. Benda ni dah berlaku pada saya. Saya termengandung masa anak pertama 1tahun 3bulan. Nurse tulis dekat luar buku pink "poor spacing" . Suami pun kena ceramah sikit sebab dan tujuan perlu merancang kehamilan. Nak elakkan isteri jadi lebih penat sebab menyusu kan anak dan dalam masa yg sama mengandung lagi, belum lagi kira alahan yg bakal ditanggung isteri masa awal kehamilan..ditambah dengan emosi yg tak stabil semasa hamil. Semua kena difikirkan. Sekarang anak kedua dah keluar, anak pertama belum 2tahun berebut susu dengan adik dia. Kadang2 tu kesian tengok anak pertama,, asik merengek nak susu. Tapi tula. Tu semua cabaran baru buat sy utk lebih berhati2 selepas ni utk merancang kehamilan seterusnya.

Saya pun pregnant lagi yg kedua..yg pertama baru 1tahun 10 Hari..masa buat buku pink Tu 1 tahun 2hari..kena lah juga nasihat..tpi yg penting Kita buka buku pink Tu...mula mmng takut..ikutkan dh pregnant masa anak first Tu baru 11 Bulan dah..buka buku pink dh 12minggu pregnant..huhu... Alhamdulillah mula2 je nurse bising sikit..sbb anak Belum 2tahun katanya..dn anak sya pun BF juga...tpi sbb Kita bawa suami..suami yg tolong jwabkan..jdi nurse tak berani sgt nak marah2 Kita..hehe..suami isteri kena saling berkerjasama..lagipun mmng saya nk baby lagi..hehe..Masih muda...bdn kuat lagi utk bersalin..dh Masuk 30 an nnti bdan mesti dh lain..umur 20 keatas NI eloklah bersalin..hehe

Sye czer bln 10 2018..bb meninggal..5bln slpas tu pregnant lg..sye nangis2 takut sbb bru je czer. Jupe doc pakar tye mcmane selamat ke sbb bru 5 bln czer..pakar senyum jer n bgtau Allah nak ganti bb yg meninggal..awak redho jer..Alhamdulillah 25/11/19 sye selamat czer lg utk bb last..skali btl terus..skg bb dah 46 hari.

Saya anak 10m termengandung pula 😅😅, nasib baik misi sini x bebel dia cuma bgtahu risiko dan nasihat, kita ye2 kan jelh sbb rancang sndiri kan. Anggap je misi marah @bebel tu sbb dia concern kat kita. Ikt je nasihat diorang. Doa yg baik2 je, In Shaa Allah akan selamat semuanya.

Nurse marah bukan apa..bila bdn xcukup kuat..risau nnt dgn komplikasi ibu bila bersalin.. Lebih2 lg kalau Ada sejarah tumpah darah /tekanan drh rendah.. byk faktor dorg akn lihat..tp kalau da rezeki..nak tolak mcmna kn..buat xtau ja la bila nurse bising..hehe

Sis bersalin normal ka czer? Kalau czer mayb nurse akan concern lebih. Kalau normal biasanya ok ja. Sy pon mngandung jarak dekat. Anak 1st bru 8m, sy lekat no2. Ank no2 1y5m lekat no3. Ank no3 9m lekat no4 pulak.huhu...risau jugak awal2.tp nurse sini ok ja...

Pengalaman sye mse 1st xsmpai sethun lgi da preg.. Kalo kite xde mslh ape2 nurese n dr xkn mrah pon. Lgi cpt urusan tu slesai. Dr ade tny mmg nk ank rmai ke dkt sye.. Sye jwp je ye wlaupun x😂😂😂 nnti xde la dr tny lbih lgi

Kalau dh elak, Nak buat mcm mana kan kalau Allah bg rezeki lg. Lain la awak x elak, kmdn dh mengandung, awak x ready.. Nurse bising kdg sbb dia tkt kita pnya dlman x ok lg. Tp kalau dh rezeki, redha je la sis

Awak bersalin normal ke czer ? Kalau normal takde masalah pun .kalau czer ,ye kena bising dengan nurse/doc .sebab bahaya .luka czer awak tak sembuh sepenuhnya.

Sis ank sulung umur 6 bln..pastu mengandung plk..terima saja sbb dh rezeki tp buka buku pink agak lewat masa perut dh 7 bln..nasib baik nurse x marah