BUKAAN 2CM BERAPA LAMA NAK KE 10CM?

Saya ada soalan kalau doktor cakap dah buka 2cm,air ketuban tak leaking, tak ada sakit contraction, tak ada darah keluar atau apa2 keluar. Anak sulung biasanya berapa lama tempoh nak jadi 10cm & bersalin? Hari ini dah 3 hari dari hari check VE 2cm. Bantu saya ya para ibu share pengalaman.

4 Balas

depends pada org. x semua org sama bukaan tu. ada yg lambat ada yg cepat. ada yg bukaan walaupun dah 2cm, bila check 1 hari bukaan masih sama saja 2cm x de progress apa2. semuanye bergantung bila baby awak nk keluar. boleh bykkan berckp dgn baby awak ye supaya keluar cepat2. selagi x rasa sakit contraction tu @ x de turun tanda bersalin, okay je lg tu. dlm beberapa hari lg keluar la baby awak.

Org cakap kalau anak pertama, mmng lama jugalah nak tunggu, sy haritu beranak anak sulung pun kena tunggu dlm sehari setengah jugalah nak tunggu bukaan. brapa jam sy tunggu masi juga 3cm, tp contration makin kuat. sy bawa mandi air panasss baru lah ada bukaaan ke 8cm tu pun doc cakap nak tunggu lagi 2bukaan, tp kalau banyak bawa berjalan inshallah tbuka lah cpt.

Sy baru bersalin anak sulung. dlm pukul 12 tgh hari, 4cm. 2.30pm masuk lb. 3pm, 5cm. then sakit makin kuat tawu tawu dah 9cm. terus nurse suruh mengiring sebelah kiri utk bukaan ke 10 sambil dyorg panggil doct utk ready. 4.25pm baby Selamat lahir. Sy bersalin 39w

mse ank first sy, sakit contraction mse zohor, p spital jalan bkak 2cm, isyak bsalin daa.. ank second, leaking ktuban, p spital pkol5ptg, jln da bukak 3cm, tp contrction start pkol9 tghmlm bsalin..